Суспільство

Наступ на ФОПів негативно позначиться на доходах українців, – депутат міськради

*Актуально

Влада сьогодні активно просуває проєкт закону запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Водночас йдеться про спрощення роботи ФОПів і ведення звітності.

Як зазначив депутат Чернігівської міської ради від партії «Наш край» Богдан Ткаченко, спершу лунали заяви про те, що програмні РРО будуть безкоштовними для всіх. Їх можна буде ставити на смартфон, що значно здешевить і спростить ведення каси для фізичних осіб-підприємців (ФОПів).

«Водночас експерти прогнозують, що запровадження нових «касових апаратів» призведе до появи нових «схем» податківців, за допомогою яких вони тиснутимуть на підприємців і запроваджуватимуть нові побори. У цьому полягає небезпека», – пояснив Богдан Ткаченко.

Водночас авторка законопроєкту визнала, що, ймовірно, в нового РРО буде плата за обслуговування – приблизно 1 000 гривень на місяць. Ще й назвала цю суму «символічною». Але ж 12 000 гривень на рік – це для ФОПів «тринадцята зарплата»! Це 5 000 доларів за 10 років – відчутні інвестиційні втрати для малого бізнесу. При цьому 12 тисяч гривень на рік з одного смартфона – це занадто переоцінена ціна як для масової програми.

Пізніше, після хвилі обурення у соцмережах, народна депутатка, яка пропонує законопроєкт, заявила, що платитиме за все держава.

Водночас у парламенті зареєстровано законопроєкт, який пропонує підвищити річні ліміти для ФОП, у межах яких вони зможуть зберегти знижені податкові ставки:

  • для 1-ї групи – з 0,3 млн до 1 млн грн/рік;
  • для 2-ї групи – з 1,5 млн до 5 млн грн/рік;
  • для 3-ї групи – з 5 млн до 10 млн грн/рік.

Також для ФОПів 1-ї групи, які надають побутові послуги, пропонується ввести податкову ставку у 0%.

«Усе це має вигляд не як послаблення податкового тиску на підприємців, а як відволікання уваги від нової «данини» у вигляді РРО», – наголосив депутат Чернігівської міськради від «Нашого краю».

На переконання Богдана Ткаченка, для дрібних підприємців запропоновані зміни стануть тягарем, а тому вони будуть змушені піти «у тінь». Натомість ФОПи, що «прикріплені» до великих підприємств задля мінімізації податків, і надалі успішно працюватимуть. «Тож запропоновані зміни будуть перешкодою у роботі не для фіктивних підприємців, а тих, хто сьогодні реально працює та сплачує податки», – зазначив він.

«Наш край» застерігає владу, що погіршення умов роботи ФОПів призведе не до збільшення надходжень до держбюджету, а до «тінізації» економіки, падіння темпів її зростання та погіршення умов життя українців.

Як повідомлялося, депутати «Нашого краю» в Чернігівській міськраді ініціювали звернення до президента України Володимира Зеленського щодо скасування законів, які звужують можливості розвитку підприємництва.

Підставою для звернення стали схвалені у вересні парламентом закони №128 і №129, що передбачають «загальну фіксацію» – зобов’язання мати касовий апарат для більшості підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button