Суспільство

Навчання під час війни: як працюватимуть заклади Ніжинської громади в новому навчальному році

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну освітній процес довелося тимчасово зупинити. Із березня 2022 року школи почали поетапно повертатися до роботи, проте працювали переважно дистанційно або на змішаній формі навчання.

У Ніжині збільшилася кількість шкіл з очним навчанням: 8 – офлайн, 6 – змішана форма навчання, 1 – дистанційно.

За даними Управління освіти, станом на вересень 2023 року в Ніжинській громаді 8080 дітей – шкільного віку, дошкільнят – 2165. У закладах загальної середньої освіти навчається 6961 учень.

Якщо порівнювати з початком минулого навчального року, то у вересні 2023 року вісім закладів загальної середньої освіти розпочали роботу очно, тоді як у вересні 2022 року лише три школи змогли розпочати очну форму навчання. Цього року поки що лише гімназія №6 залишається на дистанційній формі навчання. Шість закладів загальної середньої освіти перебувають на змішаній формі навчання. Торік таких закладів налічувалося 10.

Дві ніжинські школи (гімназії №5 та №11) тимчасово не мають укриттів, проте відновили очну форму навчання в інших закладах освіти. Це стало можливим завдяки організації підвозу учнів до цих закладів освіти.

Наразі із числа ВПО в ніжинських школах навчаються 97 учнів, у садочках – 15 таких дітей. За межами країни перебувають 499 учнів Ніжинської ТГ.

У ніжинських закладах загальної середньої освіти інклюзивну освіту здобувають 36 учнів з обмеженими освітніми потребами, які навчаються у восьми закладах загальної середньої освіти та 9 вихованців у чотирьох інклюзивних групах двох закладів дошкільної освіти. 78 учнів Ніжинської ТГ здобувають освіту за формою педагогічного патронажу (для здобувачів освіти, які за станом здоров’я не можуть відвідувати заклад освіти і перебувають удома).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міська рада погодила виділення 20 мільйонів гривень на фінансування військових частин

Садочки поступово відновлюють роботу: з 18 садочків очно працюють 9.

Із 15 дошкільних закладів освіти та трьох структурних підрозділів надають освітні послуги за різними формами навчання 16, із них 9 – очно (2022 р. – 4), 3 – дистанційно (2022 р. – 0), на простої – 4 (2022 р. – 11). Це стало можливим завдяки укладеним договорам Управління освіти з іншими відомчими організаціями щодо користування укриттями, що розташовані на відстані не більше як 100 метрів, відповідно до вимог ДСНС України.

Два заклади дошкільної освіти (№2, 25) тимчасово призупинили діяльність. Завдяки збільшенню кількості закладів, які працюють офлайн та онлайн, 151 педагог із 177 закладів дошкільної освіти має можливість працювати у звичному режимі й отримувати заробітну плату в повному обсязі.

Як зазначили в Управлінні освіти Ніжинської міської ради, цього навчального року планується завершити навчання в школах до 31 травня.

«Ми переконалися, що немає сенсу сидіти в червні за партами. Я не можу стовідсотково це пообіцяти (ми будемо реагувати, якщо буде потреба), але я впевнена, що наші воїни наближають Перемогу і нам не доведеться переривати навчальний процес на додаткові канікули», – висловила сподівання заступник начальника Управління освіти Надія Пономаренко.

Освітяни обіцяють нічого не затягувати, але заспокоюють, що школи не зачинять своїх дверей у перший день літа, просто з 1 червня педагоги працюватимуть за потреби з учнями над коригуванням навиків з окремих предметів.

Перший семестр цього навчального року в загальноосвітніх школах триватиме з 1 вересня по 22 грудня, другий семестр – із 10 січня по 31 травня.

Канікули у 2023/2024 навчальному році заплановано провести у звичний для нас термін:

осінні – з 23 жовтня по 29 жовтня,

зимові – з 25 грудня по 9 січня,

весняні – з 25 березня по 31 березня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Ніжинська міська рада

Ще статті по темі

Back to top button