Суспільство

Навіщо потрібна кавомолка?

Технічний прогрес значно полегшив життя поціновувачів кави. Адже нині немає потреби шукати гарний апарат для розмелу. Достатньо придбати якісну кавомашину, упаковку подрібнених зерен і можна насолоджуватись запашним напоєм, звареним власноруч. Але справжні кавомани знають, що все не так просто.

На варті аромату та смаку

Перевага меленого продукту у вакуумних упаковках — однакові часточки подрібнених зерен, які повністю і рівномірно віддають аромат і смак. Проблема в тому, що після розмелу кава швидко втрачає аромамасла. Вакуумна упаковка допомагає зберегти їх, але після порушення герметичності якість мелених зерен починає погіршуватися. Тож напій, зварений з них, кожного наступного разу стає менш ароматним і смачним. Неминучий доступ повітря призводить до окислення меленої кави.

Цілі зерна довше зберігають свої властивості. Тому справжній кавоман подрібнює їх безпосередньо перед заварюванням, виставляючи саме той розмір помелу, який забезпечить найкращий смак напою. Саме для цього і потрібна кавомолка.

Ножова або жорнова?

Ринок пропонує два типи електричних кавомолок: ножові та жорнові. Який вони мають вигляд, можна подивитися, перейшовши за посиланням https://shop.auchan.ua/kofemolki/.

Ножові — прості, недорогі кавомолки, оснащені серпоподібним ножем. Працюючи зі швидкістю приблизно 6 тис. обертів на хвилину, такий пристрій хутко подрібнює потрібну порцію зерен. Однак на такому апараті неможливо контролювати розмір помелу. Частина суміші подрібнюється до пилоподібного стану, що потім робить напій в’язким. Частина залишається великими фракціями, з яких під час приготування напою не вивільняються всі аромамасла. До того ж, таку суміш можна заварювати лише в турці.

Рівномірний розомел забезпечує жорновий подрібнювач. Він оснащений різальними дисками конічної чи циліндричної форми. Регулюючи відстань між ними, можна контролювати розмір помелу. Кожна часточка кави залишається у відсіку, поки не зменшиться до необхідних габаритів.

Циліндричні апарати працюють на швидкості 1400 обертів на хвилину, конічні — майже втричі повільніше. Що менша швидкість, то менше зерна підсмажується підчас розмелу. Жорна виготовляють зі сталі чи кераміки. Останні не так швидко нагріваються під час роботи, але коштують дорожче.

Розрізняють також жорнові кавомолки для еспресо та фільтр-методів приготування. Перший варіант забезпечує тонкий помел, тоді як другому притаманна варіативність.

1

Якому приладу віддати перевагу

У кавомолці можна подрібнювати лише каву. Горіхи, крупи залишають після себе характерний аромат, який поглинуть зерна під час наступного розмелу сировини для улюбленого напою. Також важливо кожного разу добре вичищати чашу від залишків кави. Якщо цього не зробити, вони потім вплинуть на смак наступного помелу.

Вибираючи кавомолку ножового типу, віддайте перевагу тій, котра може похвалитися:

  • імпульсним режимом. Що сильніше натискаєш, то потужніше працює двигун і більше обертів робить ніж;
  • автоблокуванням. Такий апарат не працює з відкритою кришкою;
  • захистом від перегріву. У цих пристроїв автоматично вимикається двигун, коли він надмірно нагрівся;
  • чашею під нахилом для рівномірнішого розмелу.

Якщо вирішили придбати жорнову кавомолку, бажано, щоб вона мала такі додаткові функції:

  • дозатор порцій. Дозволяє за один раз намолоти каву на певну кількість філіжанок;
  • подвійне блокування. Такий апарат працює лише тоді, коли правильно встановлено чашу та щільно закрито кришку.

Вибираючи кавомолку, враховуйте, що жорнова коштуватиме мінімум удвічі дорожче за ножову.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button