Суспільство

Навіть столичні майстри не можуть зробити копію шафи, що є у Сновську (Фото)

У важкі часи лікує прекрасне. Це можуть бути витвори мистецтва, кіно для настрою, театральні вистави або просто споглядання інших красивих речей. Зокрема всім подобаються старовинні меблі. І щоб їх побачити, не обов’язково їхати за тридев’ять земель. Можна просто завітати до Сновського історичного музею.

Меблі добротні, датуються кінцем ХІХ століття. Як кажуть, колись вміли робити. Цікаве тут усе, зокрема стільці та дивани, що відрізняються поміж собою розміром і формою, але водночас схожі та напрочуд гармонійно поєднуються в одному стилі. Навіть під грамофон зроблена дуже гарна різьблена підставка.

У музеї розповідають, що бережуть усі експонати – навіть ті, що трішки зламані чи пошкоджені.

Звісно, є й окраса колекції – більш ніж сторічна шафа ручної роботи.

«До нас приїжджають майстри навіть із Києва, щоб подивитися на неї. Ходили, фотографували і намагалися самі зробити щось подібне. Але зв’язувалися з нами та розповідали, що чомусь нічого не вдається. Натомість ми, на жаль, не знаємо, який майстер зробив таку унікальну річ. Вона дуже добре збереглася до наших днів. Можливо, коли автор виготовляв цю шафу, він чимось обробив деревину, але зрозуміло, що не хімікатами, бо в той час навіть тканину фарбували рослинними барвниками. Імовірно, через це шафа чудово збереглася», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Наталія Шенько, головний зберігач фондів Сновського історичного музею.

До речі, поруч з унікальною шафою стоїть дуже гарне ліжко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стольне підтримує земляків-військових (Фото)

Цікавим також є й умивальник із загадкою.

«Треба помити руки, а звичного нам крана, який можна відкрутити – і вода потече, немає. Але тут передбачена педалька, на яку тиснеш ногою – і тече вода», – розповіла Наталія Шенько.

Привертає увагу і стіл з різьбленими ніжками, і письмовий стіл із шухлядками. Сучасні відвідувачі музею іноді плутають його із більярдним. Але до цієї гри він немає жодного стосунку. Раніше на ньому, як і годиться, стояло письмове приладдя.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button