Суспільство

Не гірше, ніж у Голлівуді: Варва має свою зіркову алею

Побутує думка, що все найцікавіше зазвичай відбувається в столиці чи у великих містах. Проте все не зовсім так. Невеликі селища, як, наприклад, Варва, також мають свій неповторний колорит і можуть здивувати.

Зокрема в уже згаданій Варві є своя «Алея зірок». Звісно, не така, як у Голлівуді, але імена, що прикрашають місцеві зірки, знають у селищі всі.

Автор ідеї створення алеї – голова ОТГ Валентина Саверська-Лихошва. Журналісту ЧЕline пані Валентина розповіла, що за фахом є вчителем історії і цій професії віддала 32 роки життя. Завжди цікавилася краєзнавством і на цю тематику написала 17 книжок, у яких згадувала й про видатних земляків. До того ж, жінці дуже хотілося зробити приємний подарунок рідному селищу. Щоправда, спочатку, в 2012 році, інформація про видатних синів Варвинської землі була розміщена в місцевому Парку Слави на центральній Алеї слави.

«Це, здається, 12 борців. Із їх встановленням допомагали місцеві підприємці, з бюджету не було витрачено жодної копійки. Створюючи борди, рівнялися на Алею Героїв, яка була в Чернігові», – сказала Валентина Саверська-Лихошва.

Справжню ж «Алею Слави» жінка побачила ще в 2001 році, коли вчителем історії проходила стажування в Америці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Городнянській громаді з’явилася ще одна ялівцева алея

«Я щиро була здивована, бо в нас, в Україні, не заведено ходити по такій алеї з іменами. Коли сама вперше ступила, то ніяково було. А тоді бачу, що люди ходять. Мабуть, для того вона й зроблена. Щоб бачити, чия то зірка. Я ті зірочки роздивилася. Вони не випуклі, через них не можна перечепитися, розташовані на рівні з доріжкою. І коли стала головою громади, вирішила зробити «Алею зірок» по-варвинськи. Як і скрізь, людей талановитих і знаменитих у Варві багато. Тож вона присвячена гідним людям – починаючи від земляків, що жили в середині ХІХ сторіччя, це один підприємець, і до вчителів і поетів, які нині живуть», – повідомила голова Варвинської ОТГ.

До речі, на цю ініціативу знову ж таки бюджетних коштів не витрачали.

IMG_20180823_103538_HDR

«На відкриття алеї, а це було два роки тому, зібралося багато жителів селища, зокрема прийшли й ще живі люди, імена яких написані на зірках, їхні родичі. Дехто з них навіть виступав. Але є нюанс – наші люди вважають, що такими алеями з іменами ходити не можна. Щоправда, я казала, що в світі так робиться», – зазначила Валентина Саверська-Лихошва.

Продовження алеї, на якій нині 12 зірок, планується.

«Сьогодні засідала комісія, що розглядала питання стосовно присвоєння одному з наших жителів звання почесного громадянин Варви. Тож, думаю, з часом алея доповниться новими зірками.

Я щороку намагаюся робити для Варви якийсь оригінальний подаруночок. Є в нас круг, де висаджуємо багато квітів. І ось хочемо поставити туди вазони, які я замовила за власний кошт у Прилуках», – сказала очільниця ОТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солдати, клумби і немає фонтанів: якою колись була Алея Героїв (Фото)

Між тим, Варва примітна не лише своєю алеєю. Нині тут створюють велику фотозону, подібні до якої є не в усіх містах.

«Називається вона «Варвинська садиба». Там буде господиня з господарем, віз, господарський двір із коровою, конякою, собака в будочці, бджоли, колодязь-журавель. Сьогодні робимо такий ліс з обох сторін. Звісно, зображення в нас не об’ємні, бо це дорого коштує. Депутати не захотіли віднайти кошти на цю справу, вважають, що це несерйозно. Та все одно власними силами робимо. Наприклад, підприємці дали грошей, то купили звичайного воза за півтори тисячі гривень», – розповіла пані Валентина.

Якщо все буде добре, відкриття фотозони планують на початок вересня.

Фото з сайту Варвинської селищної ради

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button