Суспільство

«Не я б’ю, верба б’є»: 28 квітня – Вербна неділя

Вербна неділя – велике свято для християн. Традиційно вона припадає на останню неділю перед Великоднем. У нинішньому 2024 році у християн східного обряду це 28 квітня, а християни західного обряду вже відзначили її 24 березня.

Зазвичай у Вербну неділю парафіяни йдуть до храму освячувати вербову лозу. Вербна неділя передує Страсному тижню перед Великоднем.

Чернігівські священники кажуть, що Вербна неділя знаменує вхід Ісуса Христа до Єрусалима. Вважалося, що за день до цього Ісус воскресив Лазаря у Віфанії. І очевидці швидко поширили цю звістку по всьому світу. У багатьох країнах це свято називають «Пальмовою неділею», оскільки на в’їзді до міста Ісусу встеляли ноги пальмовим гіллям, що символізувало перемогу і незалежність.

Зважаючи на те, що пальми в Україні не ростуть, їх замінили вербовими гілками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ранні весняні гриби та небезпека: застереження чернігівського еколога

Традиції Вербної неділі

Цього дня заведено йти до храму освячувати вербові гілочки. Після служби священник традиційно кропить вербу свяченою водою. А християни легесенько б’ють одне одного гілочками зі словами: «Не я б’ю – верба б’є, за тиждень – Великдень».

Вербове гілля не можна викидати, треба зберігати до наступного року. Також згідно з повір’ям, якщо ковтнути «котиків», людина буде здоровою весь рік.

Подейкують, що верба має цілющі властивості й може захистити від усього злого.

Сьогодні для більшості українців верба є символом життя, наближення одного з найбільших християнських свят – Великодня.

Гілочки верби, які залишились із минулого року, треба спалити, а не просто викинути.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button