Суспільство

Ранні весняні гриби та небезпека: застереження чернігівського еколога

Весна — це пора пробудження всього живого. У цей час не тільки все довкола зеленіє і квітне, а й з’являються перші гриби. До речі, грибники Чернігівщини вже вихваляються першими трофеями в соцмережах.

Але в полюванні на ранні гриби варто бути дуже уважним і не класти до кошика все підряд.

«Гриби, які з’являються ранньою весною, ще називають гриби-фенікси, які в принципі люди збирають традиційно на Поліссі, на території лісостепу та вживають у їжу. У нас дві основні групи грибів, які привертають увагу любителів тихого полювання. Це зморшок їстівний і строчок звичайний. Ці гриби люблять піщані ґрунти, галявини, узлісся та ліси. Вони трапляються навіть у Чернігові.

Взагалі зморшок їстівний – це умовно їстівний гриб, який переважно збирають і готують. А строчок звичайний – це отруйний гриб. Ці гриби дуже відрізняються шапочками. У зморшка шапочка – видовжена та конічна, а в строчка вона нагадує мозок людини, рельєфна. І ще в цього гриба дуже коротка ніжка», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив чернігівський еколог Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Стольному успішно працює нова гончарна локація

За його словами, гриби варто збирати в місцях екологічно чистих, подалі від доріг, населених пунктів, промислових об’єктів.

«Технологія приготування зморшка їстівного потребує виварювання не менше як 15-30 хвилин. Тобто його спочатку проварюють, а потім продовжують далі готувати. Окрім того, цей гриб можна сушити. Але висушені зморшки можна їсти не раніше ніж через три місяці після того, як вони були заготовлені. Щоб отруйні речовини поруйнувалися і не зашкодили людині.

Що стосується строчків, то їх взагалі не можна їсти. Бо токсини, які в них містяться, впливають на печінку, нервову систему, можуть зумовити руйнацію клітин крові. Тобто це дуже небезпечний гриб. І є випадки отруєння цими грибами. Тому треба бути дуже обережними щодо цих весняних грибів.

Хоча дехто примудряється багато разів варити строчки, смажити. Невелика доза цього гриба може викликати блювоту, послаблення стану організму, можливі інші побічні ефекти. А велика концентрація може спричинити серйозне отруєння.

До речі, кілька років тому був випадок, що отруїлася родина з дітками якраз оцими грибами.

Треба дуже знатися на грибах. І взагалі краще умовно їстівні гриби, якщо вже дуже хочеться, то їсти тільки дорослим. Діткам краще не давати», – порадив еколог.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button