Суспільство

Небезпечна жуйка: чим загрожує ковтання гумки дитячому організму

Багато чернігівців використовують жувальну гумку як засіб гігієни рота та й просто заради смакового задоволення. Дають її і дітям. Лікар-гастроентеролог Чернігівської міської лікарні №2 розповіла, чому варто уникати надмірного захоплення жуйками та які наслідки вони мають для дітей і дорослих.

За її словами, до складу жуйки входять барвники та посилювачі смаку, заборонені за кордоном, але українське законодавство поки що дозволяє їх застосовувати, хоч подібні елементи можуть спричиняти алергічні реакції.

«Ковтати її тим паче не можна. Жуйку можна вважати гумою, особливої шкоди вона не завдасть, якщо це сталося разово. А так, звісно, гумка може липнути до стінки шлунка та слизової, затримуватись у кишківнику та провокувати погане проходження по ньому. Наслідком цього можуть стати здуття та кольки. Але летальних випадків, безумовно, не буде», – пояснює лікар.

Вона наголошує, що гумка обов’язково вийде з організму природним шляхом. Час її вивільнення залежить від індивідуальних особливостей.

А от регулярне поїдання жуйок може призвести до тяжчих наслідків. Тому гастроентеролог радить стежити за дітьми та запобігати ковтанню жуйок. А краще взагалі замінювати їх натуральними смаколиками.

«Для дітей гумки взагалі протипоказані. Можна їх легко замінити мармеладом, який мами можуть самі варити з натуральних продуктів. Він краще засвоїться і буде навіть корисним для дитини. Колись діти жували навіть смолу – і вишневу, і сливову. Навіть це буде корисніше магазинної жуйки, цей клей просто розпадається і все», – пояснює лікар.

Вона радить замінювати гумку м’ятою, петрушкою, зернами тмину та будь-якими прянощами. Дорослі можуть позбутися неприємного запаху, пожувавши кілька зерен кави. Вона, до речі, добре прибирає аромат часнику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виразка шлунка і криві зуби – наслідки жування гумки дітьми

За словами спеціаліста, жувати гумку довше 5 хвилин не можна, адже під час такого смакування в шлунково-кишковому тракті починають вироблятися ферменти. Людина відчуває голод.

А от властивості гумки, що допомагають боротися з карієсом, гастроентеролог називає міфом. Адже карієс виникає між зубами та біля їхнього кореня, куди жуйка просто не може дістатися. Натомість вона здатна витягати пломби та розхитувати їх і вставні зуби.

Однак деяка користь від гумки все ж таки є, адже вона допомагає в масажі ясен, прибирає неприємний запах, забирає на себе залишки їжі. Однак вживати її треба лише зрідка та не ковтаючи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button