Суспільство

Виразка шлунка і криві зуби – наслідки жування гумки дітьми

Останнім часом можна помітити, як дорослі дозволяють своїм маленьким дітям жувальну гумку.

Надування й лускання бульбашок із гумки – цікава розвага для дітлахів, та ще й смачна. Однак із такими розвагами можна отримати цілий букет хвороб, переконані лікарі. Тож чи варто балувати своїх дітей такими смаколиками? По відповідь ми звернулися до фахівців – лікаря-гастроентеролога Чернігівської міської дитячої поліклініки №1 Антоніни Руденко та лікаря-стоматолога Світлани Сидоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі назвали домашній продукт, який узимку може замінити овочі та фрукти

— У процесі жування в людини виділяється слина. За Павловим, це перша фаза травлення і це попередня підготовка шлунка до перетравлювання їжі, адже слина містить спеціальні ферменти. Під час жування рефлекторно відбувається стимуляція вироблення шлункового соку. Однак якщо шлунок порожній, то шлунковий сік починає агресивно діяти на слизову шлунка, тобто, грубо кажучи, шлунок починає перетравлювати сам себе. Таке жування як у дорослих, так і в діток може призвести до появи виразки шлунка,– розповідає Антоніна Руденко.

— Я не радила б узагалі давати діткам жувальну гумку. Коли в дитини ще не сформувався прикус, регулярне жування жуйки може спричинити порушення цього процесу. Зуби набувають неправильного положення, і потім треба проходити тривале лікування. Жуйка часто жується на одній стороні, що може призвести до атрофії тканин пародонта. Це захворювання призводить до розхитування і випадання зубів. Також жувальна гумка стає причиною руйнування пломб, викликає надмірний розвиток жувальних м’язів, провокує аерофагію, тобто заковтування повітря, – розповідає лікар-стоматолог Світлана Сидоренко.

І гастроентеролог і стоматолог радять батькам узагалі не давати діткам жувальну гумку, адже маленькому організму вона може заподіяти велику шкоду. Однак, якщо ви вирішили пригостити дитину таким смаколиком, лікарі радять ретельно обирати жуйку. Краще таку, що не містить цукру, адже він може пошкодити крихку дитячу емаль. І жувати жувальну гумку діткам дозволяється не більше 1-2 хв.

Ще статті по темі

Back to top button