Суспільство

Небезпечне спалювання сміття: наслідки для гаманця та здоров´я

Попри небезпеку та штрафи, жителі Чернігівщини активно продовжують спалювати сміття.

На початку серпня в смт Лосинівка Ніжинського району загинув 83-річний чоловік. Він палив сміття, вогонь перекинувся на суху траву, що й спричинило масштабну пожежу.

До того ж, під час спалювання сміття з димом в атмосферу виділяються токсичні речовини. Дим містить пари та тверді часточки, що залишаються в повітрі на тривалий час у завислому стані. Ці часточки й токсичні гази негативно впливають на здоров’я населення: виникають подразнення очей, носової порожнини, труднощі з диханням, кашель і головний біль. Це все знижує імунітет людини, часто погіршує перебіг хронічних захворювань.

Утім, законом передбачена адміністративна відповідальність за подібні правопорушення. Так, на території Чернігова вона регулюється ст.152 КУпАП, а також Правилами благоустрою. Сума штрафів становить від 340 до 1700 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки чернігівцям буде коштувати підпал трави

Також стаття 77-1 Адміністративного кодексу передбачає штрафи від 50 до 360 неоподатковуваних мінімумів для громадян і від 120 до 1000 неоподатковуваних мінімумів для посадових осіб.

У патрульній поліції області розповіли, що зазвичай спалювання сміття відбувається в приватному секторі. Українські закони не дозволяють поліцейським або співробітникам «Муніципальної варти» заходити на подвір´я будинку, оскільки це приватна територія. Тому впливати на паліїв доволі складно.

Найчастіше такі порушення спостерігаються навесні та восени.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button