Суспільство

Небезпечні фонтани: фахівці розповіли про загрози «водних процедур»

Літо – це час спеки, а вона, в свою чергу, часто заганяє людей до різноманітних водойм. Однією такою водоймою і, мабуть, єдиною відкритою для міста є фонтани. Тому побавитись у водичці дозволяють собі багато містян, особливо діти. Про безпечність таких водних процедур ЧЕline поцікавився в Романа Плеканчука, директора компанії «Строй інвест буд», що обслуговує чернігівські фонтани. Спершу запитуємо, чи обробляють воду хімією.

«Так, вносимо різні препарати – pH мінус, рідкий хлор, коагулянт від водоростей, альгіцид. Підбираємо препарати, залежно від стану води», – розповідає Роман Плеканчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фонтани Чернігова віддадуть 2,4 мільйона гривень

«Загалом фонтани не призначені для купання. Згідно з нашими дослідженнями, є велика ймовірність того, що ті, хто там купається, в туалет ходять там же.  Тому дуже важко зараз проводити очисні роботи. Плюс на сьогодні своє ще дає цвіт липи, який масово потрапляє до води.

Але найбільшу загрозу від фонтанів, усіх, крім пішохідного, вбачаю в можливому травмуванні. По-перше, слизьке дно, по-друге, обладнання металеве, електропроводка, гранітні стінки тощо.

Що стосується гігієни, то є велика ймовірність того, що вночі купаються волоцюги, також є досить унікальні люди, які там купають своїх собак.

Тому категорично, особливо дітям, не раджу купатись у фонтанах», – наголошує Роман Плеканчук.

66271939_617380555424110_448769746800738304_n

За його словами, кислотність і лужність води у фонтанах збалансовані, і, наприклад, пішохідний водограй може бути цілком безпечно використаний для бризкання та такого собі купання. Але пити чи ковтати таку воду все ж таки не рекомендують, бо така вода не завжди містить корисні хімічні та біологічні речовини, а отже нічого хорошого організму не принесе.

Ще статті по темі

Back to top button