Суспільство

Непогода і мобільний зв’язок

Середина травня — це типова пора сильних дощів для Чернігівщини. Цей рік не став виключенням з правил. Дощі з грозами в цей період — справа звична. Тому ми розкажемо вам, чи впливає погода на мобільний зв’язок. Ця інформація буде корисна як для тих, у кого є новітні смартфони Tecno, так і для власників менш потужних телефонів.

Чи притягує телефон блискавку?

Існує поширений міф, що телефон здатний притягувати до себе блискавку під час грози. Іноді ЗМІ навіть приводять реальні випадки цього (наприклад, як у 2018 році у Шотландії жінка хотіла зняти на відео грозу, а в її смартфон влучила блискавка). Але у всіх цих випадків, які привозять ЗМІ, є дещо спільне. А саме — постраждалі не дотримувалися елементарних правил безпеки. Вони висовувалися з вікон, ховалися під деревами або стояли біля металевих конструкцій.

Мобільний телефон не здатний притягувати блискавку. І не важливо, знаходиться він в робочому режимі чи в режимі очікування. Потужності смартфона не достатньо для того, щоб створити сильне електромагнітне поле.

Чи впливає сильний дощ на зв’язок?

Ви напевно самі багато разів ставали свідками того, як у сильний дощ починає гірше працювати телевізор. Люди часто не розуміють різниці між ТВ-сигналом і мобільним зв’язком, і через це вважають, що ця ж логіка притаманна і для мобільного зв’язку. Ми спробуємо розвінчати цей міф.

Телевізійний сигнал розповсюджується в радіоефірі, який тісно взаємодіє з атмосферою. Через це будь-яка перешкода від джерела до приймача ставатиме на заваді. Якщо між ними буде ліс чи будинок, то якість зображення на телевізорі буде погіршуватися. А коли йде дощ, то кожна крапля представляє собою невелику перешкоду, яка заважає сигналу.

З мобільним зв’язком ситуація аналогічна, але тут є одне «але». Стандарти мобільного зв’язку враховують те, що абонент може знаходитися не в ідеальних умовах. Тому мобільне покриття працює таким чином, що такі невеликі перешкоди, як краплі дощу, великої проблеми не становлять.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button