Суспільство

Нещодавно в чернігівській баклабораторії значно «підстрибнули» ціни на дослідження

Реформа крок за кроком веде нас щонайменше до європейських цін. Ось і чернігівські бактеріологічні лабораторії змінюють свої прайси… з нуля до сотень гривень.

«У наших платних послугах трішки збільшилась ціна, бо існує наказ №97 міської ради, яка затвердила всі розцінки», — розповідає Ніна Прима, завідувачка баклабораторії Чернігівської міської лікарні №3.

Попри те, що реформа набула чинності 1 квітня, проте офіційними вони стали лише вчора, 3 серпня. Подавала розцінки сама лабораторія, затверджувала міська влада.

«Наші економісти прорахували розцінки, ми подали в міську раду на затвердження. Їх затвердили і тепер ми з ними працюємо», — пояснює лаборант Інна Рудакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Днями в Чернігові запрацює лабораторія для проведення тестів на коронавірус

Загалом, за словами працівників згаданої баклабораторії, в якій, до речі, такі фінансові зміни відбуваються, як і в інших лабораторних закладах міста та області, зміни почали діяти з 23 липня. Але по сьогоднішній день був так званий перехідний період і наразі він уже завершився.

Питаємо, що ж було «до того», одразу після впровадження другого етапу медреформи, тобто з 1 квітня.

«До того були благодійні внески. Ми стабільно не брали. Намагалися брати в людей уже за новими розцінками, але ж все одно по вчорашній день вони платили «хто скільки міг», – зазначає Інна Рудакова.

Працівники лабораторії запевняють: зібрані вже офіційно, не через благодійність, кошти вкрай потрібні закладу.

«У нас багато роботи навіть над одним аналізом, і ці всі платні послуги ідуть на проплату поживних середовищ, реактивів, на ремонт і на підтримання нашої техніки. У нас термостати, автоклави, сушильні шафи, жарові шафи. Вони всі потребують постійного ремонту і догляду… Ми з цього жодних заробітних плат не отримуємо – в санітарки он 3700 гривень, чотири тисячі з чимось медсестра отримує», – розповідає завідувач Ніна Прима.

До прикладу, перевірити на дисбактеріоз коштувало 160 гривень, зараз 298 гривень.

Здача аналізу на кишкову групу – 162 гривні, було 30 гривень.

Мазок із носа на стафілокок (обов’язковий, щоб потрапити в пологовий) – 110 гривень, раніше коштував 25-30 гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button