Суспільство

Незатвердження проєкту організації території РЛП «Ялівщина» негативно вплине на його розвиток

На черговій сесії Чернігівської обласної ради депутати не проголосували за проєкт зонування РЛП «Ялівщина». Що це означає на ділі та як вплине на подальший розвиток лісопарку, з’ясовували з Наталією Грудницькою, директоркою департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації.

Пані Наталіє, що передбачає проєкт, який не підтримали депутати облради?

Цим проєктом затверджуються зони РЛП, що визначені законодавством. І РЛП має функціонувати відповідно до встановлених зон, затверджених проєктом. Це давало б змогу розвиватися парку, отримувати кошти для подальшого його розвитку, наприклад, від якихось залучених міжнародних партнерів. Ми сподівалися, що цього разу питання вирішиться. Але, на жаль, частина депутатів не підтримала проєкту. Однак підстав для його незатвердження немає, тому що він розроблений відповідно до законодавства, зокрема положення про проєкт організації території регіонально-ландшафтного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання природних комплексів та об’єктів, затвердженого наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України ще в 2005 році №24. Тому те, що ми сьогодні чуємо, що він недопрацьований, що треба ще щось врахувати – це не так. Насправді проєкт відповідає цьому наказу та чинному законодавству взагалі, що вимагає мати цей проєкт для регіонально-ландшафтного парку.

Робота над цим проєктом була ґрунтовною і давно тривала?

Звісно. Вона велася ще минулого року. У процесі розроблення проєкту та розгляду його на певних нарадах було виявлено чималу кількість зауважень, можливо, приблизно 60. Всі вони враховані. Ми провели науково-технічну раду, на якій розглянули ці зауваження. Проєктант це все врахував. На наступній науково-технічній раді всі підтвердили, що зауваження враховані. Тобто від науковців зауважень не було. Більшістю голосів це питання підтримане. І тому ми його виносили на сесію.

Якщо всі зауваження враховані, що не влаштовує депутатів?

На сесії міської ради був представник управління земельних ресурсів міської ради. То він говорив про те, що межі зон РЛП мають бути встановлені в координатах і після того, як буде проведена інвентаризація земель. Насправді це не так. Бо інвентаризація земель – це окреме питання, і воно абсолютно не пов’язане з проєктом зонування. Парк створений у 2014 році на землях комунальної власності без їх вилучення. Тобто інвентаризацію можна проводити, можна відформувати земельні ділянки, можна передавати, наприклад, комунальному закладу в постійне користування. Але це абсолютно паралельні речі, які між собою не пов’язані. Їх можна робити, а можна і не робити. Можна, щоб і надалі земля залишалася комунальною власністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для дорослих і дітей: у громаді на Чернігівщині планують відновити шаховий клуб (Фото)

Що означає зонування РЛП у реальній площині?

Зони – це те питання, яке в подальшому дає можливість здійснювати якусь діяльність по відношенню до парку.Наприклад, якщо це заповідна зона – то, зрозуміло, що територія з суворо обмеженою діяльністю. Там забороняють будь-які роботи в принципі. Якщо це господарська зона, то це русло річки, гідротехнічні споруди, це проїжджа частина з комунікаціями, які на балансі міста є. Наприклад, якщо потрібна реконструкція чи капітальний ремонт комунікацій, то ми розуміємо, що в господарській зоні це робити дозволено. А в заповідній зоні – ні.

У зоні регульованої рекреації, щоправда, з обмеженнями дозволяють туристичні маршрути. Тобто ми розуміли б конкретно, де і що можна робити, де що дозволяється, а де що заборонено. На жаль, на сьогодні ситуація така, як є.

І на наступну сесію обласної ради ви знову виноситимете це питання?

Так. Бо доопрацьовувати проєкт взагалі немає сенсу. Він доопрацьований – і крапка. Він відповідає вимогам. На сьогодні управління земельних ресурсів ставить якусь вимогу, яка нічим не обґрунтована. На кшталт: ми так хочемо. До того ж, у процесі засідань науково-технічної ради управлінню земельних ресурсів надавалася вся інформація, яку вони просили, хоча це нічим не передбачено. Але ми хотіли вирішити питання, тому була нормальна тісна співпраця, однак, на жаль, ні до чого наразі вона не призвела.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button