Суспільство

Ні клумби, ні монумента: річниця демонтажу «ленінського трону» в Чернігові

5 грудня, рік тому, в Чернігові в сквері, що біля готелю «Україна», відбулась неабияка подія – розпочали демонтаж багатостраждального постаменту, на якому до декомунізації стояв пам’ятник Леніну.

Роботу взялися виконувати приблизно десяток комунальників і три одиниці техніки. Та наразі трішки не про це, хоча з поваленням теж була ціла катавасія. А про те, що на місці, яке займав вождь світового пролетаріату, мав би височіти Меморіал Захисникам України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові почали демонтаж «ленінського трону»

На кращий проект навіть оголошували відповідний конкурс, переможницею якого стала молода столична архітектора Анастасія Орищук. Вона запропонувала будувати пам’ятник у вигляді тризуба. Ідея припала до вподоби членам журі, казали, що все професійно, форма і стиль витримані.

Тож, здавалося б, практичне втілення ідеї не за горами. Та раптом виникло одне суттєве «але»: проект не сподобався чернігівському міському голові Владиславу Атрошенку. І тут таке почалося! Пропри невдоволення громадськості і суспільний резонанс результати конкурсу, що відбувся, анулювали й оголосили повторний. Переможцям нового конкурсу навіть обіцяли грошові премії. Та поки вони не визначені, на місці колишнього постаменту збиралися зробити клумбу.

І ось минув рік, а питання з мертвої точки так і не зрушило: і про конкурс ніхто не згадує, і клумбу розбудовувати, схоже, теж ніхто не квапився. Можливо, через те, що ганебна руїна в самісінькому центрі міста має якусь свою філософську суть?

Ще статті по темі

Back to top button