Суспільство

«Ниточка» з дому від МудрАнгеликів

*Імідж

Кожна дитина має право на турботу. Кожна дитина чекає на диво. Часто для його створення достатньо бажання та небайдужої людини. Наша команда МудрАнгеликів має і те, і інше, а тому в цій статті хочемо розказати маленьку історію про великі серця.

Голишов- це місто в Чехії, що прийняло у себе українських дітей, які приїхали з окупованих територій. За законом Чехії учні зобов’язані відвідувати навчальні заклади. Звісно, дітей спіткали труднощі: брак україномовного контенту. Наша тьюторка, Олена Славко, яка встигла попрацювати з українськими учнями у Голишові, розповіла: «Я почала працювати з нашими українськими дітьми в Чехії ще з квітня 2022 року й працювала до червня 2023. За весь цей час познайомилася з дуже великою кількістю українців, які були змушені виїхати у зв’язку з війною. Працювала з багатьма дітьми, з різних сіл і міст України. І усі вони страшенно сумували за домом.

Кожен до сліз вірив, що повернеться, бо там, на Батьківщині, залишилися бабуся з дідусем, кіт чи собака, річка на яку влітку ходили щодня. Хтось із сумом згадував: «Я займалася танцями, ходила в театральний гурток… Я мав їхати на змагання з карате, але ця клята війна…» Десятки історій про втрачений дім. А там, у чужій країні, навіть на гуртки ходити не завжди є можливість, а якщо і є, то це далеко не та атмосфера.

Там усе по-іншому: без подарунків від бабусь, без новорічного свята як вдома. Ще одним щемним моментом став випадок, коли ми через додаток Гугл мапи шукали з дітьми села, де живуть їх бабусі. Гугл мав навіть фото тих маленьких порослих річок.

Діти — це емоції і почуття. Тому їм важко зрозуміти те, що для когось жити у Європі — це круто. Кожен, кого я знала, сумував за тим, що лишилось вдома.»

Повернувшись додому, пані Олена розповіла про це колегам з МудрАнгеликів, і було вирішено допомогти українським діткам. Так, одна спільна мета згуртувала навколо себе цілий океан однодумців: учнів, тьюторів, вчителів. Дружньою, організованою командою виготовили для дітей настільні ігри, зібрали україномовні книжки.

У вхід пішло все: фантазія, винахідливість, різні уміння та ерудиція. При створенні ігор важливо було наповнити їх українським колоритом, щоб діти в Чехії мали можливість наблизитись до рідного дому. І, звісно, що не обійшлося і без солодощів.

Посилка вже встигла приїхати до діток в Чехію. Вони були щасливі отримати дарунки. На відео, яке вони нам надіслали, їх переповнювала вдячність, а усмішки на личках була найкращою нагородою за турботу та ініціативу родини МудрАнгеликів. Вкотре переконалися, що вклавши часточку свого тепла та любові, можна зробити світ та людей трішечки кращим.

Ще статті по темі

Back to top button