Суспільство

Ніжинка може отримати звання «Мати-героїня»

Яна Крещенко проживає в Ніжині, народила й виховує 9 неповнолітніх дітей. Серед них п’ятеро досягли восьмирічного віку. Рішення про порушення клопотання перед Чернігівською ОДА для присвоєння звання було прийнято на сьогоднішньому виконкомі.

Про це повідомляє відділ у справах сім’ї та молоді Ніжинської міської ради.

Клопотання про присвоєння почесних звань, що порушуються органами місцевого самоврядування, подаються Президентові України через відповідні обласні державні адміністрації. Своє рішення НМР обґрунтовує тим, що жінка створює сприятливі умови для здобуття дітьми освіти, розвитку їхніх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Згідно з Положенням про почесні звання України, затвердженим Указом Президента України від 29 червня 2001 року №476 «Про почесні звання України», почесне звання «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей. Крім нагрудного знака й посвідчення до почесного звання, матерям-героїням надається одноразова грошова винагорода в десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (зазначається Постановою Кабміну). Її виплачує орган праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації одразу всією сумою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорогою з Борзни до Чернігова зникла 24-річна мати

Крім цього, жінки, які народили п’ятьох або більше дітей і виховали їх до 8-річного віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і за умови стажу роботи не менше ніж 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною трирічного віку.

– Відповідно до статті 5 ЗУ «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», багатодітній матері або батьку пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, у розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Розмір пенсії за особливі заслуги визначається в кожному окремому випадку залежно від кількості дітей. У разі присвоєння багатодітній матері почесного звання України «Мати-героїня» розмір пенсій за особливі заслуги встановлюється у максимальному розмірі – 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

У Ніжині налічується 49 таких жінок.

Джерело: Нежин новости

Ще статті по темі

Back to top button