Суспільство

Нові іспити негодою: на Чернігівщину сунуть нові циклони

У народі кажуть, що листопад жовтню син, а зимі рідний брат. Що це дійсно так, жителі Чернігівщини вкотре переконалися. Зокрема вчора, 27 листопада, нашу область засипало снігом. Зрозуміло, що негоду супроводжували рвучкі вітри й морозець. Тож не дивина, що низка населених пунктів опинилася без електропостачання, а подекуди через нечищені шляхи-дороги виникали снігові пастки.

Із першим іспитом негодою Чернігівщина впоралася, бо зима не прийшла несподівано, а як і годиться. Хоча шкоду, якої наробив циклон, продовжують ліквідовувати й нині.

Нині циклон уже практично за межами України. Сьогодні, 28 листопада, панує морозяна погода без заметілей. Синоптики кажуть, що атмосфера дає паузу Україні, щоб впоратися з наслідками снігового циклону – почистити, поремонтувати, поприбирати… І водночас зазначають, що південні циклони ходять серіями.

Тож 29 листопада з південного заходу в Україну знову прийде активний молодий циклон із снігом та дощем і сильним вітром.

«29 листопада вночі значний сніг, вдень сніг із переходом у дощ, подекуди ожеледь, налипання мокрого снігу. На дорогах ожеледиця. Вітер східний, 7-12 м/с, вночі пориви 15-20 м/с. Температура вночі 5-10 морозу, вдень від 1 морозу до 4 тепла», – віщують чернігівські синоптики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де і за яку ціну на Чернігівщині можна купити новорічні ялинки

30 листопада циклон піде за межі України. Тобто ще одна передишка.

«30 листопада вночі невеликий сніг, вдень подекуди невеликий сніг. На дорогах ожеледиця. Вітер західний, 7-12 м/с. Температура вночі 3-8 зі знаком мінус, вдень 1-6 морозу», – розповіли в Чернігівському обласному центрі з гідрометеорології.

А 1 грудня – знову циклон, проте з відчутним потеплінням.

«Вночі 1 грудня невеликий сніг, решту часу – мокрий сніг та дощ. Температура 1 грудня вночі 3-8 морозу, вдень від 3 морозу до 2 тепла, 2 грудня вночі від 4 морозу до 1 тепла, вдень 0-5 тепла», – прогнозують чернігівські синоптики.

Словом, є чим зайнятися синоптикам і комунальним службам.

Водночас треба розуміти, що зима лише розпочинається і нічого дивного, особливо та несподіваного в зимовій негоді немає. Головне – стежити за прогнозом погоди та бути готовими до можливих викликів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button