Суспільство

Нові кучугури пластику: на Чернігівщині не викорінюється традиція нести штучні квіти на кладовища

Через тиждень після Великодня традиційно відбуваютьсяпоминальні дні, тож багато людей знову понесуть на цвинтарі букети, кошики чи вінки зі штучних квітів.

Між тим, про шкоду пластику в сучасному світі говорять постійно. І навіть виникає парадоксальна ситуація, що поки одні українці сортують сміття та відмовляються від поліетилену, інші, не звертаючи уваги ні на що, знову і знову несуть на могили своїх рідних штучні квіти, не замислюючись про їх шкоду.

Пластикове сміття завдає шкоди не лише довкіллю, а й становить велику небезпеку для здоров’я та життя людей. Адже після спалювання пластикових квітів і вінків виділяється велика кількість токсичних речовин, розкладання яких у ґрунті триває упродовж сотень років. Шкоду штучних квітів на кладовищах ілюструє і вигляд околиць будь-якого цвинтаря в містах і селах, де височіють купи різнокольорового квіткового сміття, яке оминула доля бути спаленим.

Традиційно позиція ПЦУ така, що від пластикових квітів на кладовищах треба відмовлятися. Бо душі наших померлих близьких не потребують матеріальних нагород. Найкращим виявом пам’яті та любові до рідних є відкриті серця та щира молитва за упокій душі. Водночас для Бога немає померлих, у нього всі живі. Тож і квіти треба вибирати натуральні. Бо штучні – це сміття. 

Тож яка нині ситуація в громадах на Чернігівщини?

Володимир Павленко, голова Березнянської громади 

Якраз сьогодні це питання обговорювали. Хочемо закликати наших жителів, щоб вони не несли або, якщо ще остаточно не можуть відмовитися від цієї традиції, то щоб якомога менше несли пластикових квітів і вінків на кладовища. Бо користі від них жодної, тільки забруднюється кладовище. 

Моя думка – нехай люди несуть краще живі квіти, саджають їх. Це буде суттєво ліпше, ніж нести пластик. 

Упродовж останніх років я не сказав би, що люди менше несуть штучних квітів. Традиція була і, на жаль, залишається.

Торік ми також закликали, щоб люди не несли штучних квітів, бо перед Великоднем кладовища вигрібають і купи сміття складають. І тоді не знаємо, що з цими купами робити. Спалити не можна, а транспортні витрати з вивезення – дуже накладні. То проводимо роз’яснювальну роботу.

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради

Постійно звертаємося до населення, щоб віддавали перевагу живим квітам. Ще перед початком повномасштабного вторгнення ми порушували цю проблему, просили людей, закликали. Можливо, трішки ізменшилася кількість людей, які несуть на кладовища штучні вінки та квіти, але багато хто не зважає на заклики. 

Ближче до поминальних днів будемо знову готувати відповідні звернення до жителів громади. Торік також робили звернення, проте щоб дуже допомогло, то ні, але загалом ситуація однаково краща, ніж раніше. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видатного історика й археолога Володимира Коваленка згадали в Чернігові

Сергій Чорний, виконувач обов’язків начальника Корюківської РВА

Щороку проводиться роз’яснювальна робота із закликами, щоб люди відмовлялися від пластику йвибирали живі квіти. Але все одно спостерігаються тенденції, які закріпилися в нас десятиліттями. Штучні вінки та квіти продають і купують. 

Є свідомі люди, які вже давно відмовилися від них.Зокрема, моя сім’я і знайомі також. Утім, це лише приклади окремих сімей, але не масово. Випадків, що якийсь населений пункт повністю відмовився, немає. 

Моя думка така: з роками ситуація має змінитися, а для цього треба вести роз’яснювальну роботу, що вшановувати пам’ять померлих варто іншим шляхом, не засмічуючи кладовища штучними квітами. 

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button