Суспільство

Нові лікарняні в Україні: що змінилось з 1 жовтня

У Фонді соціального страхування України роз’яснили, які зміни у системі інформування роботодавцем про здійснені виплати лікарняних набули чинності 1 жовтня 2018 року. Про це повідомила прес-служба ФССУ, передає УНН.

«1 жовтня набули чинності зміни у порядку фінансування ФСУУ страхувальників (роботодавців) для надання ними застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання, а також деяких виплат потерпілим на виробництві», — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 січня 2019 року колишні військовослужбовці і міліціонери отримуватимуть підвищені пенсії

Основні нововведення, що набули чинності:

  • система попереднього контролю правильності нарахування виплат;
  • нова форма заяви-розрахунку;
  • повідомлення про виплату коштів застрахованим особам;
  • передбачені строки подачі заяви-розрахунку.

Можливість подачі заяв-розрахунків, повідомлень про виплату коштів застрахованим особам і звітів у електронному вигляді.

Зміни направлені та посилення соціального захисту працевлаштованих у частині пришвидшення термінів отримання ними матеріального забезпечення, а також оптимізацію та спрощення для роботодавців взаємодії з Фондом, мінімізацію перевірок і заміну санкцій на попередній контроль.

Нагадаємо, з 1 жовтня вступає у дію можливість подання заяви-розрахунку в електронному вигляді  із застосуванням електронного цифрового підпису.

Джерело: УНН

Ще статті по темі

Back to top button