Суспільство

Об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ

За рішенням Міністерства фінансів з 2023 року оновлюється податковий розрахунок, згідно з яким податкова декларація має містити суми податку на доходи фізичних осіб, військовий збір та єдиний соціальний внесок https://online.novaposhta.education/blog/edinij-socialnij-vnesok-shho-treba-znati-pro-podatok. Таке нововведення спрощує податкову звітність, відповідно зменшує навантаження на бухгалтерів та дозволяє уніфікувати правила оформлення для уникнення помилок, зловживань та неточностей у трактуванні інформації.

Це другий крок на шляху вдосконалення податкової системи України, що є логічним продовженням створення єдиної системи податкових відрахувань. Завдяки її появі фізичним особам гарантовано податкове навантаження, пропорційне до їхніх доходів, а також забезпечення прав на житло, освіту та охорону здоров’я. Оподаткування за ЄСВ сприяє зниженню корупції завдяки прозорій системі звітування та дотриманню справедливого спільного внеску у розвиток стабільної економіки.

Структура об’єднаного звіту

Нова форма містить вступну частину з інформацією про роботодавця та його працівників, алгоритм розрахунку, а також основну частину у вигляді розрахункової таблиці у трьох розділах, а саме:

  • доходи працівників та нарахування єдиного внеску помісячно за звітний квартал;
  • розрахунок фінансового забезпечення та нарахування єдиного внеску як допомоги при вагітності та пологах, військовослужбовців рядового та керівного складу, поліцейських помісячно за звітний квартал;
  • розрахунок зарплати та нарахування єдиного внеску вихователям та опікунам, прийомним батькам помісячно за звітний квартал.

Об’єднання звітності дозволяє створити єдиний розрахунок доходу фізичних осіб, що є платниками податку, утримань та податкових відрахувань з деталізацією по різним групам: застрахованим особам, батькам, що доглядають за малими дітьми віком до 3 років, особам, що проходять військову службу. Також у додатках звіту передбачено розділи для висвітлення інформації про трудові відносини, періоди проходження військової служби, відомості для обчислення трудового стажу окремим працівникам, дебіторської заборгованості.

Як коригувати об’єднану звітність?

У випадку помилок у розрахунках об’єднаний звіт можна коригувати. Якщо термін його подання, що становить 40 днів від закінчення кварталу, ще не минув, потрібно сформувати новий звіт. Саме він буде взятий до відома податковою службою.

Після завершення такого періоду необхідно сформувати уточнювальний звіт. Штрафи та пені передбачені лише у випадку зниження показника ЄСВ в уточнювальному звіті. Вся попередня інформація залишається в базі даних податкової служби, у ній лише виправляються окремі дані після затвердження уточнювального звіту.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button