Суспільство

Охоронець-п’яниця та злодії відкрили ще один ярус Антонієвих печер

Один з ярусів в Антонієвих печерах відкрили… злодії. За словами чернігівського історика Володимира Руденка, сталося це в середині минулого століття.

«Це було десь в 60-х роках. Церква Антонієвих печер була можна сказати безгосподарна і лазили туди всі, хто хотів. От хтось і заліз. Там сторож був такий нікчемний, який любив прикластися, але не до ікони. Ну і там хтось чи з допомогою сторожа, чи без його допомоги, заліз туди. Пробили стінку, полазили там, хотіли щось знайти, але нічого там такого не було», – розповідає Володимир Руденок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємничі Антонієві печери

Цьогоріч національний заповідник «Чернігів Стародавній» відзначає 950-річчя заснування Антонієвих печер. Засновником Антонієвих печер вважається Антоній Печерський, який засновував і Києво-Печерський монастир.

Антонієві печери складалися з келій для ченців, печерних некрополів і підземних храмів. Під час набігів татар печери слугували місцевим мешканцям прихистком. Сьогодні весь підземний комплекс має загальну довжину приблизно 350 метрів.

Усі іконостаси в печерах виготовлені не з дерева, а з металу, оскільки висока вологість швидко псувала дерев’яні вироби.

Серед цікавих фактів: Антоній Печерський прийшов до Чернігова з Києва у віці 86 років. Ось у такому поважному віці,  за інформацією багатьох істориків, він і організовував створення печер.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button