Суспільство

Оперативник поліції Чернігівщини Максим Бібік: «Служба у карному розшуку – це моє покликання»

Заступник начальника Управління карного розшуку поліції Чернігівської області Максим Бібік вже понад 20 років несе службу в одному з найвідповідальніших підрозділів поліції. Затримання небезпечних злочинців і розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів – його щоденна робота. 

Полковник поліції Максим Бібік цілеспрямовано йшов до своєї мрії – стати оперативником.

– З дитинства мав здібності до точних наук, тож батьки сподівалися, що я працюватиму десь на спокійній роботі, у банківській сфері. Однак я мріяв про інше, захоплювався детективами і тими, хто на стороні справедливості і завжди захищає слабших. З 2002 року я почав працювати «на землі». Крім карного розшуку, іншої служби навіть не розглядав і жодного разу не пошкодував про свій вибір, – говорить поліцейський. – За всі роки служби було дуже багато резонансних справ і затримань небезпечних зловмисників. Розкриття кожного тяжкого злочину – це завжди кропітка командна робота. 

Карний розшук вимагає швидкого життєвого ритму. Щоб бути оперативником, треба мати гострий розум і аналітичне мислення, бути виваженим і вмотивованим та завжди діяти так, як підказує совість. Також кожен оперативник має володіти навичками психології та спілкування з людьми. Це не так просто – розговорити людину і зробити це так, щоб вона видала необхідну інформацію. З багатьох фактів необхідно правильно виділити саме той, який приведе на шлях розкриття злочину.

З початком повномасштабного ворожого вторгнення перед співробітниками карного розшуку поліції Чернігівщини постали нові виклики та завдання. Кожен з них вкотре довів, що готовий стати на захист громадян та обороняти свою землю від ворожої навали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині тривають пошуки потопельника (Фото)

– У перший же день вторгнення, 24 лютого 2022 року, ми об’єдналися у команди: по четверо людей на одну автівку. Начальник управління карного розшуку Василь Приходько, я та ще двоє поліцейських разом патрулювали місто, відпрацьовували повідомлення з лінії «102», зокрема інформацію про «мітки» і підозрілих людей на вулицях Чернігова, затримували диверсантів. Наприклад, якось ми прибули на виклик від пильних чернігівців: разом з ними у сховищі був підозрілий чоловік. Він ні з ким не контактував, поводився відсторонено і постійно передавав комусь інформацію про те, що відбувається в Чернігові. Виявилося, що він дійсно працює на ворога – при собі він мав ноутбук, з десяток сім-карт різних мобільних операторів, карту міста з якимись позначками і мітками, а ще – цілу пачку готівки в рублях. Цього чоловіка ми одразу затримали і передали СБУ, – згадує поліцейський. – Також доводилося й затримувати мародерів, порушників правопорядку. Однак передусім ми робили все, аби допомогти людям, які щодня потерпали від ворожих обстрілів і бомбардувань. Окупанти нещадно обстрілювали житлові квартали, бомбили будинки, школи і лікарні. Ситуація в Чернігові була дуже важка. Коли почалася облога і росіяни знищили міст через річку Десна, ситуація ускладнилася ще більше. Ми передавали людям їжу і питну воду до сховищ. Якось роздавали партію дитячого харчування просто перехожим жінкам з маленькими дітьми. Найважче було бачити, як від дій ворога страждають звичайні мирні люди, діти. 

Коли ворог відступив, поліцейські одразу ж почали стабілізаційні заходи на звільнених територіях області. Співробітники карного розшуку поліції спільно зі слідчими та представниками інших правоохоронних відомств документували наслідки ворожих обстрілів та агресії щодо мирного населення, проводили результативні відпрацювання та посилені безпекові заходи у прикордонних громадах. Робота на цих напрямках триває і нині.

– Моя мотивація, як оперативника – бути корисним і допомагати людям. Особливо відчуваю важливість своєї роботи зараз, під час війни. Ми разом, усією командою карного розшуку поліції Чернігівщини, робимо все, що від нас залежить задля перемоги, – підсумував Максим Бібік.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Поліція Чернігівщини

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button