Суспільство

Зимове сонцестояння: чому цей період був важливим для українців

День зимового сонцестояння, коли Сонце перебуває у найнижчій точці щодо земного горизонту, є важливою астрономічною подією.

Залежно від року в північній півкулі землі зимове сонцестояння випадає на 21 або 22 грудня.

За розрахунками астрономів, цьогоріч за київським часом зимове сонцестояння відбудеться 21 грудня о 23:48. Тобто, ніч з 21 на 22 грудня буде найдовшою ніччю року. А день, відповідно, найкоротшим і триватиме лише 8 годин і 4 хвилини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літнє сонцестояння: що варто зробити і що категорично заборонено

«Відродження сонця»

Зимове сонцестояння здавна вшановувалося індоєвропейцями як свято «відродження сонця».

У 45 році до н. е Юлій Цезар присвятив найкоротшому дню року свято Брума й встановив 25 грудня як дату зимового сонцеповороту.

У 431 році Третій Всесвітній церковний собор у місті Ефесі затвердив 25 грудня за юліанським календарем як день святкування Різдва Христового. Адже точний день і рік народження Ісуса Христа достеменно невідомі.

Підкреслювалося: дата умовно співвіднесена із зимовим сонцестояння й символічно відтворює послідовний ланцюжок: «народження нового Сонця — народження нового Бога — народження Нового року й нової ери в історії людства».

Таким чином прадавні обрядодії грудневого сонцестояння церква повʼязала із різдвяно-новорічними святкуваннями.

Юліанський календар виявився не зовсім точним і на початок XVI століття його відставання від астрономічного календаря складало вже 10 днів, сьогодні — 13, а з 2100 року набіжить уже похибка у два тижні.

У 1582 році Папа Григорій XIII затвердив новий і більш точний календар. У ньому символічна дата народження Ісуса Христа збереглася за 25-м грудня, а день зимового сонцестояння визначили за астрономічними спостереженнями 22 грудня у передвисокосний рік або 21 грудня в усі інші роки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button