Суспільство

Особливості підготовки до нового навчального року та економічні труднощі: як живе Корюківський район

Нині важко всім громадам. Але складно заперечити й те, що життя на Чернігівщині, після вигнання окупантів, потроху повертається у звичне русло. Адже на часі багато мирних питань – підготовка шкіл, аби учні 1 вересня сіли за парти, хоча б частковий ремонт доріг, розпрямляння крил бізнесом і плани на розвиток. І всі задуми втілювалися б у життя швидше і якісніше, якби не війна в державі і постійна загроза обстрілу мирних територій.

Тож яка нині ситуація у Корюківському районі – в інтерв’ю з Іваном Ващенком, начальником Корюківської районної військової адміністрації.

Пане Іване, як Корюківський район пережив повномасштабне вторгнення ворожих військ на Чернігівщину?

Реальних масштабних бойових дій рівня Новоселівки, Бикова чи Басані не було, але все одно маємо ряд знищених об’єктів – комунальних і приватних. Також нашою територією пройшли колони техніки. Це призвело до пошкодження чи руйнування, часткового або повного, дорожнього полотна. Можливо, нині ми не всі пошкодження доріг бачимо, але після зими, нові ямки і тріщині у дорожньому покритті, скоріше за все, будуть.

Також русня украла наших людей — двох цивільних і одну посадову особу місцевого самоврядування – старосту Нових Боровичів Анатолія Олександровича Сірого. В нас, на жаль, відсутня будь-яка інформація щодо місцезнаходження.

І нині — основна проблема в тому, що йде війна. Відбуваються періодичні обстріли ділянки державного кордону і населених пунктів, які розташовані неподалік кордону з росією. Постійно літають ракети. Відчуття безпеки, на жаль, умовне.

273329988_112532814678097_2808137836568702297_n

Яка ситуація з бюджетом?

Через війну місцеві бюджети наповнюються з проблемами. Жодна з громад не виконує бюджет на 100 %. Навіть, якщо в когось є високі показники, то це не свідчення самодостатності і повноцінної спроможності територіальної громади. Наприклад, у деяких громад є затримки з виплатою заробітної плати. Це пов’язано зі станом бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П’ять стародавніх мечів – гордість Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського

Бізнес розвивається?

Бізнес поступово оговтується, але не так, як би нам всім хотілося. Підприємства, за можливістю, запускають свою роботу. Разом із обласною військовою адміністрацією місцевим ШРБУ, службою автомобільних доріг намагаємося максимально відновити логістичну інфраструктуру. Тож, за можливістю, ремонт доріг відбувається. Відновлення логістики дуже потрібне для розвитку бізнесу.

Але ж розуміємо, що левову частину бюджету з’їдає війна…

Основне питання також у пальному. Бо Корюківський район від обласного центру – далеченько, тим самим підприємцям ще треба довезти сюди товар…

Але, як би не було, стоїмо, маємо постійний контакт з обласною військовою адміністрацією, маємо надійне плече. Ті запити на проблеми, які ми надаємо, по-можливості, опрацьовуються, є сприяння і комунікація.

Питання оптимізації актуальне для району?

Ця проблема була іще до повномасштабного вторгнення. Зокрема в деяких громадах — проблематика з мережею навчальних закладів. Наприклад, у Сновській громаді буде певна оптимізація позашкільних закладів.

Зрозуміло, що економія бюджетних коштів, зазвичай, тягне за собою певні оптимізаційні процеси.

В районі відбувається підготовка до нового навчального року?

Нині посилено йде робота щодо забезпечення безпеки дітей. Працюємо над облаштуванням захисних споруд в навчальних закладах. Щоб дітки безпосередньо могли навчатися у школі, а не біля комп’ютера. Але це питання досить складне, потребує значних зусиль, а подекуди значних фінансових вкладень. І все це лягає здебільшого на місцеві бюджети, оскільки власниками закладів освіти, зазвичай, є органи місцевого самоврядування.

Які настрої у людей в районі?

Винятково на перемогу, віримо в наші Збройні Сили, всіляко підтримуємо українське військо. Ми морально не падаємо, на піднесенні.

Що думаєте про можливість повторного вторгнення?

Я ж не бачив стратегічних карт генерального штабу ні рашки, ні Білорусі. Ми готові до будь-якого розвитку подій. Але, за повідомленням головного управління розвідки, наразі угрупування ворожих військ недостатнє для повторного вторгнення.

В нас постійно проходять заходи щодо облаштування і дооблаштування позицій Збройних Сил, оборонних укриттів і так далі.

Ірина Осташко

 

 

Ще статті по темі

Back to top button