Суспільство

Отруєння у дитини — прояви та перша допомога

Харчове отруєння — одна з найчастіших причин виникнення проблем із травленням у дітей. Воно з’являється через споживання токсинів будь-якого походження — це можуть бути екзотоксини інфекційних збудників або власні шкідливі речовини рослин і грибів. Під час попадання в організм дитини вони отруюють його, викликають розлад травлення та сильну загальну інтоксикацію. Лікувати харчове отруєння в домашніх умовах небезпечно і неефективно, тому що деякі токсини мають руйнівну дію на певні органи — нервову систему, нирки або печінку. У домашніх умовах можна надати першу допомогу — наприклад, рекомендується Смекта чи інші ентеросорбенти, поступова регідратація. Однак після цього необхідно обов’язково звернутися до лікаря для виявлення джерела токсинів і призначення комплексного лікування.

Причини та симптоми отруєння

Залежно від етіології можна виділити два основні види захворювання:

  1. Інфекційне отруєння. Виникає під час попадання в шлунково-кишковий тракт токсинів сальмонел, шигел та найпростіших. Всі ці збудники можуть спричинити інфекцію під час попадання в кишківник, проте якщо продукт був заражений ними до вживання, розвивається харчова токсикоінфекція. Водночас самі мікроорганізми відсутні, а специфічних симптомів інфекції немає. Також інтоксикацію викликає активне розмноження бактерій у шлунково-кишковому тракті. Один з найнебезпечніших видів такого отруєння — ботулізм, тому що паличка, що викликає його, виділяє сильну нейротоксичну речовину.
  2. Неінфекційне отруєння. Воно викликане вживанням в їжу отруйних рослин та грибів (токсинів органічного походження). Природні отрути згубно впливають на організм і можуть призвести до тяжкого захворювання і навіть смерті. Неорганічні токсини — це побутова хімія та деякі лікарські засоби, які діти іноді випадково ковтають у неконтрольованих дозах, перебуваючи без нагляду батьків.

Незалежно від типу токсину, клінічна картина включає:

  1. нудоту та багаторазове блювання;
  2. погіршення загального стану;
  3. гостру діарею;
  4. біль в животі;
  5. підвищену температуру.

Також можуть бути специфічні симптоми, наприклад, двоїння в очах і порушення зору під час ботулізму. Проте звернутися до лікаря необхідно ще за ознак загального нездужання.

Як правильно надати першу допомогу

До звернення до лікарні необхідно надати дитині першу допомогу, щоб підтримати організм та зменшити кількість токсинів у ньому. Найпростіше видалити їх із травної системи. Для цього треба:

  1. дати малюкові (якщо він старше двох років) склянку теплої води та викликати у нього блювоту — це допоможе очистити шлунок;
  2. дати ентеросорбенти, дозволені у педіатричній практиці (ентеросгель, Смекту).

Також забезпечте достатній рівень регідратації, даючи дитині рідину невеликими порціями.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button