Суспільство

Пакетам торба: на Чернігівщині організовують екологічний флешмоб

У середу, 3 липня, з нагоди Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів на Чернігівщині планують провести регіональний флешмоб «Екологія в дії: пакетам торба!».

Екологи Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації пропонують органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам та установам, навчальним закладам, представникам медіа, жителям і гостям області цього дня долучитися до заходу, зокрема відмовитися від використання поліетилену та скористатися екоторбинками, паперовими пакетами й іншими побутовими предметами, що не шкодять довкіллю.

Захід проводять, щоб акцентувати увагу на проблемах надмірного використання пластику та виробити корисну екозвичку, що, можливо, стане частиною повсякденного життя чернігівців.

Чому небезпечний поліетилен? 

У довкіллі пластик перетворюється на мікрочастинки, які потрапляють у ґрунт, воду та повітря. Пластикові пакети, як і увесь одноразовий пластик, виготовляють переважно з викопного палива, це спричиняє кліматичну кризу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога виявилася шахрайством: у Чернігові інтернет-шахраї ошукали жінку на 160 тисяч гривень

Цифри вражають:

— щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого мешканця Землі, переробляють із них лише 10-15%;

— щохвилини у світі використовують приблизно мільйон пакетів;

— у природному середовищі поліетилен розкладається понад двісті років, а пластик – майже 450.

У Європейському Союзі, аби запобігти пластиковому засміченню, схвалено Директиву 2015/20 про зменшення споживання легких пластикових пакетів, що вносить зміни до директиви 94/62 про упаковку і відходи упаковки.

Україна також зробила важливий крок у напрямку зменшення споживання пластикових пакетів. У 2021 році вступив у дію Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Відтоді, за інформацією Міністерства економіки, українці зменшили використання пластикових пакетів, залежно від різновиду, на 40-90%.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button