Суспільство

«Викрадена батьківщина»: у Чернігові пройшов круглий стіл до 75-ї річниці депортації українців із їхніх етнічних земель

Круглий стіл «Викрадена батьківщина» за участі чернігівських та київських науковців пройшов 24 вересня в бібліотеці ім. М. Коцюбинського. Він був присвячений одній із трагічних сторінок в історії нашої держави: депортації українців із їхніх етнічних земель (Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Південного Підляшшя, Бойківщини, Любачівщини).

Одним із підсумків Другої світової війни стало встановлення нових державних кордонів у Європі, зокрема між СРСР і Польщею. Водночас обговорювали, як зробити, щоб після зміни кордонів українці опинилися в УРСР, а поляки – в Польщі. Так постало питання «обміну населенням».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Хоча спочатку йшлося виключно про добровільні засади переїзду людей, але насправді це обернулося примусовим виселенням й насиллям, ставши одним із показових злочинів тоталітаризму. Депортації тривали з 1944 до 1951 років.

Про трагедію українців, «евакуйованих назавжди» зі своїх батьківських земель, говорили під час круглого столу в бібліотеці.  Із доповідями виступили відомі чернігівські науковці Сергій Бутко (співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті) та кандидат історичних наук Тамара Демченко, а також журналіст, редактор газети «Світ-інфо» Петро Антоненко.

Участь у круглому столі взяла гостя з Києва, членкиня Лемківського товариства ім. Б.-І. Антонича, Анна Бугаєва. Вона розповіла про історію своїх батьків, які були жорстоко виселені з рідної домівки.

DSC_0019

Про трагедію депортованих українців на прикладі історії рідного села та своєї родини говорила й ректор Київської Академії мистецтв, професор, народна артистка України Ольга Бенч. Пані Ольга походить із лемківської родини, із 2010 по 2015 рік була генеральним консулом України в Пряшеві (Словаччина), у 2005 – 2010 працювала заступником міністра культури України.

На жаль з об’єктивних причин пані Ольга не змогла особисто приїхати до Чернігова. Але вона передала відеозвернення для учасників круглого столу та подякувала чернігівцям за небайдужість до теми депортацій. Також усі присутні могли змогу переглянути відео-сюжет словацького телебачення про традиційне лемківське різьблення по дереву та майстрів-різьбярів з родини Ольги Бенч.

Гостями круглого столу стали учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді та члени «Чернігівської Малої академії наук учнівської молоді».

Київське Лемківське товариство передало в подарунок бібліотеці ім. М. Коцюбинського книги.

Чернігівська міська ЦБС

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button