Суспільство

Паліативна допомога у новій Програмі медичних гарантій, — НСЗУ надає перелік безоплатних послуг

Тариф за паліативну допомогу у 2021 зріс: за мобільну паліативну допомогу одному пацієнту заклад отримає від НСЗУ 14 066 грн, а за стаціонарну — 13 129 грн.

Ефективна паліативна допомога — це комплекс медичних, психологічних та соціальних послуг, потрібних не лише пацієнту, а й членам його родини. У Програмі медичних гарантій на цей рік, як і у минулому році, є два пакети послуг — “Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям” та “Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям”.

На сьогодні 736 медичних закладів подали свої пропозиції НСЗУ на надання паліативної допомоги. Зокрема, 613 медзакладів подали пропозиції на паліативну допомогу в стаціонарі. Це майже на 2 сотні більше, ніж у минулому році. 486 закладів подали пропозиції на надання мобільної паліативної допомоги. Це вдвічі більше, ніж минулоріч.

Тариф за паліативну допомогу у цьому році збільшили. За надання мобільної паліативної допомоги одному пацієнту заклад отримає 14 066 грн. Тариф на стаціонарну паліативну допомогу становить 13 129 грн також за одного пацієнта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Програми медичних гарантій увійшли найважливіші послуги – вони є безоплатними для пацієнта, – НСЗУ

НСЗУ оплачує саме медичну складову паліативної допомоги. Згідно з визначенням ВООЗ, медична складова у паліативній допомозі — це симптоматична терапія, полегшення болю та інша допомога. І така допомога спрямована на підтримку чи поліпшення якості життя.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Він випише направлення на отримання мобільної чи стаціонарної допомоги.

За пакетом стаціонарної паліативної допомоги пацієнт отримує такий перелік безоплатних послуг:

  • Складання плану спостереження пацієнта чи пацієнтки та оцінка стану.
  • Запобігання та лікування хронічного больового синдрому. А також — ефективне знеболення та забезпечення цілодобового доступу до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних. Цими препаратами пацієнта мають забезпечити у стаціонарі закладу безоплатно. Купувати їх за власні кошти не потрібно.
  • Також пацієнт отримує лікарське спостереження та цілодобовий медсестринський догляд.
  • Проведення необхідних лабораторних досліджень та інструментальних обстежень.
  • Симптоматична терапія. Це —  фармакотерапевтичні, хірургічні, фізіотерапевтичні та інших методи лікування.
  • Киснева терапія та респіраторна підтримка (за потреби).
  • Харчування в умовах стаціонару, зокрема лікувальне харчування. Купувати пацієнту його не потрібно
  • Складання плану фізичної та психологічної чи психічної адаптації пацієнта.
  • Послуги фізичної терапії та медичної реабілітації.
  • Навчання членів родин пацієнта навичкам догляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таблички зі шрифтом Брайля з’явилися у чернігівському пологовому будинку

Мобільну паліативну допомогу мультидисциплінарна команда надає пацієнту за місцем перебування. За цим пакетом пацієнт чи пацієнтка отримує безоплатно такі послуги:

  • Складання плану спостереження, оцінка соматичного та  психоемоційного стану.
  • Запобігання та лікування хронічного больового синдрому. В тому числі призначення та виписка рецептів на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, ненаркотичні знеболювальні препарати та проведення знеболення. Працівники мобільної бригади можуть виписати рецепт на такі речовини. Проте пацієнт купує їх за власні кошти, якщо у місці проживання відсутня відповідна місцева програма з забезпечення пацієнтів такими ліками в амбулаторних умовах.
  • Безоплатним є проведення ряду лабораторних досліджень, а також забір матеріалів для проведення інших аналізів і транспортування їх до лабораторного центру.
  • Пацієнт отримує необхідні інструментальні обстеження, такі як  електрокардіографія, за умови наявності відповідного портативного обладнання.
  • За потреби пацієнту забезпечують  кисневу підтримку та засоби для мобільності.

Безоплатними є лікарські засоби з Національного переліку лікарських засобів.

Мобільна паліативна команда має відвідувати пацієнта, або контактувати з ним віддалено не менше, ніж 1 раз на тиждень. Також заклад має забезпечити цілодобовий контактний номер для консультування пацієнтів.

Серед вимог до закладів, які надають паліативну допомогу за договором з НСЗУ — обов’язкове забезпечення кисневої або респіраторної підтримки. За даними ВООЗ, з кожним роком кисневої підтримки потребують різні за віком і станом пацієнти. Серед них — паліативні пацієнти з респіраторними захворюваннями, онкохворі з метастазами в легенях, неврологічні пацієнти, люди з бічним аміотрофічним склерозом, діти з муковісцидозом тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button