Суспільство

Пам’ятний захід на знак скорботи за загиблими в голодомор відбувся у Чернігові (Фото)

Зібрання на знак скорботи та пам’яті про голодомор в Україні 1932-1933 років відбулося в Чернігові на майданчику біля П’ятницької церкви 27 листопада. Перенесення меморіальних заходів на день раніше від офіційної дати є виключенням цього року й пов’язане з карантинними обмеженнями.

Зібрання почалося із заупокійної літії за жертвами голодомору, яку відправив керуючий Чернігівською єпархією ПЦУ архієпископ чернігівський і ніжинський Євстратій. Потім він, а також інші учасники звернулися до громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні в Україні згадують жертв голодоморів

Проникливі слова нагадали про те, що голодомор, визнаний у 17-ти країнах світу геноцидом, вартував життя мільйонам українців. Неврожай вкупі з неможливими планами хлібозаготівель та системою натуральних штрафів — тобто конфіскації всього їстівного — призвели до катастрофічних жертв серед населення, здебільшого сільського. А відсутність у селян документів майже унеможливила підрахунок точної кількості вбитих голодом.

«У Чернігівській області загинуло приблизно 260-270 тисяч людей. Точніше ми, на жаль, порахувати не можемо», — наголосив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

Загальноукраїнська хвилина мовчання в День пам’яті жертв голодоморів відбудеться 28 листопада о 16.00. Також у цей день існує традиція ставити на вікна запалені свічки на згадку про тих, хто не пережив геноциду українців, ділитися сімейними спогадами про ті роки, говорити про це з дітьми.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button