Суспільство

Пам’ять про жертв Голодомору вшанували під час жалобного мітингу у Семенівці (Фото)

На Чернігівщині у невеличкому райцентрі Семенівка, найпівнічнішому з усіх районних центрів України, пройшли заходи до Дня пам’яті жертв голодоморів.

Понад 360 тисяч з них — наші земляки–чернігівці. На сумнозвісні «чорні дошки» були занесені 4 райони Чернігівщини, повністю або частково — 4 міста, 20 селищ і сіл, 4 МТС. А це означало, що пощади не буде нікому — звідти безжально вигребуть усе до останньої зернини, до останньої картоплини.

Не оминула біда і Семенівський район. Зараз неможливо встановити повні списки загиблих під час Голодомору людей. Хоча, навіть те, що ми знаємо, вражає своєю жорстокістю. Наприклад, тільки у цьому невеличкому поліському районі встановлено імена 324-х жертв Голодомору: 76 – у Семенівці, 46 – у Жадовому, 29 – у Машевому, 24 – у Радомці, 23 – у Янжулівці, по 15 – у Погорільцях та Хотіївці, трохи менше в інших селах.

Символічно, що, незважаючи на всі заборони радянської тоталітарної системи, на сьогоднішнє повне заперечення владою Росії самого факту голодомору, скорботні заходи проходять саме тут. За кілька кілометрів від російського кордону. А значить пам’ять українців незнищенна, вона жива, вона житиме вічно.

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко розповів, що селяни на Семенівщині активно опиралися колективізації, противилися людоненависницькій більшовицькій політиці. Як результат — увесь район у квітні 1933 року занесений радянською владою на т. зв. «чорну дошку».

Учасники скорботного мітингу поклали квіти до пам’ятного хреста жертвам голодоморів, що на місцевому кладовищі. І запалили поминальні лампадки як символи мільйонів невинних душ, закатованих голодом.

Місцевий священик Української православної церкви Київського патріархату отець Максим відправив заупокійну літію.

Фоторепортаж Віктора Кошмала.

Ще статті по темі

Back to top button