Суспільство

Пацієнти приватних клінік проти державних поліклінік: запитання без відповіді

До редакції ЧЕline неодноразово зверталися чернігівці, які підписали медичні декларації з лікарями приватних клінік. Люди скаржаться, що з направленням до вузьких спеціалістів від терапевта чи педіатра їм відмовляють у прийомі в державних поліклініках. Аби отримати відповідь на запитання, чи правомірно чинять у державних медичних закладах, і якщо так, то чим керуються, раніше ЧЕline надсилав офіційний запит до Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Керуючись законодавчими нормами, нам відповіли, що відмовляти пацієнтам у прийомі вузьких спеціалістів не мають права.

Загрузчик Загрузка...
Логотип EAD Слишком долго?
Перезагрузка Перезагрузить документ
| Открыть Открыть в новой вкладке

Проте, на ділі ситуація не змінилася, і жіночки в реєстратурі продовжують вказувати таким пацієнтам на двері. Наприклад, у дитячій поліклініці №1 потрапити на прийом до вузького спеціаліста неможливо, тому що в реєстратурі закладу відсутній комп’ютер. А оскільки на прийом тепер можна записатися виключно онлайн через педіатра поліклініки, діти, які за декларацією обслуговуються у приватних медичних закладах, позбавлені можливості бути записаними до будь-якого спеціаліста вторинної ланки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична реформа: чернігівці поділились враженнями від змін

Ми спробували розібратися в ситуації і звернулися до начальника управління охорони здоров’я міської ради Владислава Кухаря із запитанням, чому неможливо потрапити на прийом до лікаря за місцем проживання.

«Вони не можуть потрапити, тому що приватна клініка повинна укласти договір із закладом вторинної медичної допомоги на обслуговування лікарями-спеціалістами. Як потрапити на прийом, це питання до керівництва приватних клінік, хто, кого, куди направляє, тощо…» — сказав головний медик Чернігова.

Варто зауважити, що ще нещодавно в офіційній відповіді на запит від Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА йшлося про інше.

Проте журналісти ЧЕline все ж адресували питання керівництву приватної клініки.

«Ми приватний заклад і не є частиною комунального закладу, ми є частиною медичної системи України і забезпечуємо обсяг послуг на первинній ланці, далі у нас ніяких договорів ще немає. Вузькі спеціалісти чекають на наступний етап, який планується на квітень 2020 року. Тобто на теперішній момент наші лікарі мають повне право направляти пацієнтів, які потребують вторинної допомоги, до всіх спеціалістів, які повинні за місцем проживання надавати цю послугу. На жаль, подібні ситуації трапляються», — підсумував виконавчий директор клініки «Тесла» Павло Герасименко.

Тож виходить замкнуте коло. Чернігівці, бажаючи отримати медичні послуги без черг і витрачених нервів, підписують декларації з лікарями приватних клінік, таким чином негласно перестаючи бути пацієнтами для державних поліклінік. Адже останні замість того, аби боротися за пацієнтів, покращуючи свої послуги, роблять усе можливе, аби ті утвердилися у думці, що краще заплатити, ніж щоразу під час візиту до поліклініки відстоювати своє гарантоване державою право на медичне обслуговування.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button