Суспільство

Переломи та забої: чернігівські медики просять містян бути уважними

Із настанням зими серед населення зростає кількість травм. Здебільшого через ожеледицю на дорогах та падіння бурульок, льодових і снігових наростів, крижаних брил із дахів на перехожих. А ще чимало травм люди зазнають через свою неуважність і поспіх. Адже багато хто просто не помічає льоду, припорошеного снігом, унаслідок чого пішоходи падають і травмуються. Підсковзуються і падають і заходячи в автобус, маршрутку або тролейбус, і виходячи з них.

«Найбільш поширені травми в зимовий період – це переломи кінцівок. Вони виникають через те, що в падінні людина інстинктивно виставляє вперед руку та навалюється на неї всією вагою. Так само незручно виставлена нога ламається, переважно в ділянці гомілки.

У жінок цьому «сприяє» взуття на високих підборах – у ньому легко спіткнутися та впасти. Немолоді люди через вікові особливості скелета (остеопороз, менша еластичність зв’язок і м’язового каркаса) нерідко отримують дуже серйозні ушкодження. Вони частіше ламають хребет або шийку стегна», – зазначають у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Дякую ЗСУ»: у громаді на Чернігівщині влаштували патріотичний челендж (Фото)

Для запобігання зимовому травматизму лікарі радять носити зручне взуття на плоскій підошві або на низьких квадратних підборах. Окрім того, в ожеледицю треба пересуватися повільно, трохи ковзаючи, немов на невеличких лижах. Не варто ковзати по льоду навмисно, адже це посилює обмерзання підошви. Взимку не треба тримати руки в кишенях, це збільшує можливість падіння та тяжких травм, особливо переломів. Особам поважного віку рекомендується прикріплювати на підошви взуття спеціальні накладки проти ожеледі, що продаються в магазинах.

У період танення льоду слід бути особливо уважними, проходячи повз будинки та біля високих дерев – спершу необхідно впевнитися у відсутності загрози падіння льодових наростів. Необхідно обходити ділянки, на яких звисають бурульки, триматися на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбезпечніший маршрут руху.

На щастя, наразі чернігівські травматологи суттєвого посилення роботи не відчувають. Хоча зазвичай під час ожеледиці до травмпункту в Чернігові в середньому звертаються понад 80 людей на добу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button