Суспільство

Перевірка щоденників і контроль навчання: як виховують юних спортсменів у Чернігові

У чернігівському спортивному клубі «Рукопашний бій» прагнуть виховувати гармонійно розвинених особистостей, які будуть прикладами для однолітків у спорті та в шкільному навчанні.

Сергій Петрикей, керівник спортивного клубу «Рукопашний бій», розповідає, що регулярно передивляється шкільні щоденники своїх вихованців. Про це він розповів в одній із соцмереж. Усе для того, аби спростувати кимось придумане твердження, що спортсмени «тупі». Про це і не тільки – в розмові з паном Сергієм.

Пане Сергію, що відбувається, якщо у щоденниках вихованців погані оцінки?

Дитині насправді не дуже хочеться бути гіршою, ніж інші. Тому вихованці не хочуть, щоб їхні щоденники засмучували тренера. Звісно, що на тренування з поганими оцінками пускаємо. Бо неправильно не пускати дитину на тренування через шкільну неуспішність.

Із батьками спілкуюся, мотиваційні бесіди з дітьми проводжу. І дитині зазвичай хочеться краще вчитися. Можемо на змагання не допустити, якщо вже геть кепсько з навчанням. Але на тренування обов’язково треба приходити. Я навіть скажу по секрету, що можна школу прогуляти, а тренування – не можна.

Щоденники перевіряємо весь час, скільки в нас клуб функціонує. Але це дієво для дітей до 10-11 років. Потім уже діти стають трішки не такі боязкі. І досить часто завдяки, на жаль, батькам вони перестають хвилюватися за оцінки. Бо доволі часто батьки не мотивують дітей добре вчитися.

Як взагалі ваші вихованці навчаються у школі?

Маємо дуже багато яскравих прикладів, коли наші чемпіони світу закінчували вищі навчальні заклади з відзнакою. Наші вихованці вступали до престижних вишів. Наприклад, наш хлопець їздив на змагання і з 8 чи 9 класу брав із собою підручник китайської мови. Вивчав її і вступив на омріяний факультет на бюджет. І подібних прикладів чимало, бо в нас багато вихованців.

Твердження, що спортсмени «тупі», взагалі не працює. Я навіть не знаю, хто таке видумав. Мабуть, якийсь заздрісник.

У нас тренування і навчання у школі – це нероздільні речі. У стародавній Греції були гімназії – це місця, де тренувалися та навчалися. І в стародавніх греків навчання і тренування не були розділені. І в нас такий самий підхід. Якщо ти чемпіон і хороший спортсмен, то це тобі має тільки додавати сил у шкільному навчанні, щоб бути прикладом не лише в спорті. Тож ми можемо пишатися своїми вихованцями. Майже всі вступають до вищих навчальних закладів і майже всі – на бюджет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині мобільний клас з мінної безпеки продовжує свою діяльність

Безперечно, що широка війна вплинула на роботу вашого клубу. То вихованців нині більше чи менше, ніж було до злощасного 24 лютого?

Нині ми повернулися на рівень до повномасштабного вторгнення. Діти мають велику потребу займатися в секціях. Бо, на жаль, минулий рік повністю був втрачений через онлайн-навчання й інші непрості моменти. Ця ситуація ще дуже відгукнеться в покоління, яке майже два роки сиділо на карантині, а потім сталася широка війна. Відчутною буде велика втрата в знаннях. Тому нині дуже багато дітей хочуть тренуватися і спілкуватися з однодумцями й однолітками. Бо у спортивних клубах діти переважно – однодумці. За здоровий спосіб життя й ті чесноти, які популяризує тренер.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Сергій Петрикей

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button