Суспільство

Перлина часів Київської Русі — Борисоглібський собор (Фото)

Борисоглібський собор належить до найдавніших соборів України. Його будували в період 1120 – 1123 рр. Засновником вважається князь Давид Святославович.

Спершу храм призначався як усипальниця для роду Давидовичів. У стінах можна побачити глибокі ніші, що свідчать про це.

Його назва пов’язана із зарахуванням до лику святих Бориса і Гліба. Вченим-дослідникам вдалося дізнатися, що собор знаходиться на останках більш давньої споруди, ніж сам храм. А от що саме могло бути тією будівлею, точних відомостей немає.

Борисоглібський собор пережив багато руйнувань і перебудов. У процесі його відновлення він ставав кардинально іншим і змінював свій початковий стиль. У XVII столітті йому надали вигляду Домініканського костелу, а ще пізніше переробили в стилі бароко. І тільки з 1952 по 1958 роки його вирішили відтворити за первісним планом князя, що залишився в замальовках історичних документів.

Колись стіни собору прикрашали красиві фрески, але, на жаль, до наших часів вони практично не збереглися.

У наші дні в Борисоглібському храмі відкритий архітектурний музей, у якому завжди працюють дві виставки. Сам собор належить до заповідника «Чернігів стародавній». Крім цього, тут часто проводять концерти духовної музики.

У Музеї архітектури можна побачити різні експонати, що свідчать про життя і побут Чернігова в різні роки. Одним із головних експонатів є срібні з позолотою ворота. Вони важать близько 56 кг. Їх створювали за указом гетьмана І. Мазепи.

До наших днів вони збереглися в ідеальному стані. На території Борисоглібського собору свого часу поховали відомих ієрархів православної церкви.

Фото Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button