Суспільство

«Перло многоцінноє» – перша книга, надрукована на Чернігівщині

Свого часу в Чернігові функціонувала друкарня, що була однією з найкращих в Україні. Із XVII століття саме місцеві стародруки поступалися лише Львову та Києву.

А загалом книгодрукування на Чернігівщині розпочалося у 1646 році в пересувній друкарні Кирила Транквіліона-Ставровецького, архімандрита Єлецького монастиря. Щоправда, він був уніатом, і місцеве міщанство, яке було православним, не дуже прихильно до нього ставилося, навіть вороже.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «єВідновлення»: погоджені виплати ще для 24 чернігівців

«Тому він мешкав за Десною. У нього в Авдіївці та в Горбовому були маєтності, власне, десь там він і надрукував першу книжку, що називалася «Перло многоцінноє». Ця книга є у збірці Чернігівського історичного музею. Це книжка духовного спрямування, містить проповіді та духовні настанови. Переважна більшість книжок того часу, XVI-XVII сторіччя, були такими.

Але Кирило Транквіліон-Ставровецький того ж року, в якому вийшла книжка, помер. І книгодрукування припинилося. Охочих займатися цією справою не було», – розповідає Ігор Ситий, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Але на цьому історія книгодрукування на Чернігівщині не припиняється. Розквіт цієї справи пов’язаний з іменем чернігівського архієпископа Лазаря Барановича.

Ірина Осташко

Фото – Чернігівський історичний музей

Ще статті по темі

Back to top button