Суспільство

Семенівка отримує незалежність від «газової голки»

Бюджетна сфера Семенівського району поступово втрачає залежність від дороговартісного природного газу. Тамтешні заклади охорони здоров’я, культури та освіти вже кілька років поспіль надають перевагу місцевим видам палива. Це дає змогу в середньому економити близько 30 % бюджетних коштів.15356846_557400477801160_535847195_n

Семенівці мало не першими в області розпочали масштабну кампанію з переоснащення котелень, що опалюють місцеві школи. На сьогодні ці роботи проведені практично в усіх міських і сільських загальноосвітніх закладах.

— Із 16 загальноосвітніх навчальних закладів на сьогодні 14 опалюються твердим паливом, – коментує перший заступник голови райдержадміністрації Станіслав Черниш. – Залишились дві школи, які використовують природний газ, Семенівська № 3 і Костобобрівська. Але вже розроблена проектно-кошторисна документація на встановлення у першій блочно-модульної котельні, а в другій – твердопаливних котлів. Сподіваємось, що ці проекти будуть реалізовані, і наш район повністю відмовиться від використання природного газу для опалення загальноосвітніх шкіл.

Як альтернативне паливо насамперед використовують продукцію розташованого поряд із райцентром Ірванцівського торфобрикетного заводу. Закуповують також деревину в Семенівському лісгоспі. Користуються і пелетами, які виготовляють два невеличкі місцеві підприємства.

15320294_557400464467828_1976803532_nПрактика використання твердого палива, започаткована місцевими освітянами, почала активно ширитись районом, – ділиться напрацюваннями Станіслав Черниш. – Торік ми перевели на опалення твердим паливом котельню, що постачає тепло до районного будинку культури, краєзнавчого музею і приміщення районної ради та адміністрації. Усі ФАПи в сільських населених пунктах опалюються твердим паливом. Залишилась центральна районна лікарня, яку обслуговує «Облтеплокомуненерго». На жаль, вона ще опалюються газом. Хоча є установки, є котли, які можуть використовувати пелети.

Використання альтернативних видів палива не лише дає змогу району економити, а й позитивно впливає на економіку промислових підприємств, стимулюючи їх діяльність. Тож безперечно: досвід семенівців – корисний і вартий наслідування.

Ще статті по темі

Back to top button