Суспільство

Пернате свято: Чернігівщина відзначає День «хранителів небес»

Пташине свято також існує. Офіційно 1 квітня – не лише День сміху, але й День птахів. Починаючи з цієї дати 1906 року птахи отримали привід «погуляти». Початок другого місяця весни вибрали не випадково – вже в розпалі приліт птахів із теплих країв, весна повноправно вступає у свої права.

Традиційно 1 квітня орнітологи згадують і про проблематику пташиного царства, адже на сьогодні існує дуже багато видів, що на межі зникнення, що занесені в Червону книгу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ  На Корюківщині висадили понад гектар лісу

Про рідкісних птахів області розповідає чернігівський орнітолог, кандидат біологічних наук Олександр Федун: «Загалом популяції більшості пернатих на сьогодні залишаються стабільними. Що стосується рідкісних птахів, то тут хотів би відзначити таких, як чорні лелеки. Років десять тому ми докладно вивчали їхню популяцію. Як тоді, так і зараз на них дуже негативно впливає вирубка лісів. Сьогодні цих птахів в області залишилось приблизно 70-80 пар. Гніздяться переважно в північних районах області. Майже всі хижі птахи також занесені до Червоної книги. Це і підорлики, і змієїди. Знову ж таки головна проблема скорочень популяцій – вирубка лісів. Інша ситуація з лунями. Лучний, польовий. Це птахи відкритих територій і на них негативно впливає розорювання земель. Але щодо більшості птахів ситуації не можна назвати критичними», – пояснює Олександр Федун.

За його словами, говорити про конкретні цифри популяцій не можна, оскільки останні роки спеціальних досліджень із визначення кількості пернатих не проводилось. Для цього необхідні час і фінансування. Птахи часто змінюють місця гніздування, тому встежити за ними не так просто. Але, за словами Олександра Федуна, найбільш помітним є скорочення в області кількості птахів сиворакш. Раніше їх було достатньо в північних регіонах країни, сьогодні ж кількість сиворакш там зменшується. Але, наприклад, на півдні популяції залишаються стабільними.

Ще статті по темі

Back to top button