Суспільство

Піаніно, що грає музикою води, та дерево вічної молодості: в громаді на Чернігівщині хочуть реалізувати цікаві проєкти

Команда креативних однодумців, що працює в галузі культури в Носівці, під керівництвом Людмили Антонович постійно фонтанує цікавими ідеями, які заслуговують на втілення в життя. Адже представники галузі прагнуть, щоб культура в громаді була живою і справжньою, причому бажання проявляється і в дрібницях, і у великих проєктах.

Начальник відділу культури і туризму Носівської міської ради Людмила Антонович каже, що в культурній сфері досить багато планів щодо розвитку послуг у місті та сільській місцевості.

«Озеленення хочемо, клумби встановлюємо, зокрема нашу чудову клумбу у вигляді книжки біля бібліотеки. Тепер серед планів – рояль і не тільки», у коментарі для ЧЕline зазначила Людмила Іванівна.

Зокрема директор Носівського будинку культури В’ячеслав Ворошилов пропонує продовжувати втілювати в життя ідею з калиною.

«Хочеться, щоб окрім інсталяції «Я люблю Україну», дошки Будинку культури і Алеї миру і єднання, було ще щось. Наприклад, є місце, де відпочивають люди на лавочках. А ми висадимо поруч усі калини, які існують. І поставимо таблички, на яких буде вказано, який то вид калини, де росте й таке інше. Наприклад, є канадська калина, яка дуже незвичайна на вигляд. Ми навіть і не знали б, що то калина. Нам потрібен символ, який уособлюватиме збереження і поширення української культури», каже В’ячеслав Ворошилов.

Планується, що вже згаданий рояль, буде зоною відпочинку.

«Квітів у нього посадити, пофарбувати, а на місці, де клавіші, хочеться, щоб стікала водичка. Зробити штучний басейн, щоб вода по кругу циркулювала. Тобто рояль шумітиме музикою падіння води. Подібних ідей в інтернеті багато, але не подобалось те, що таке повсюдно є. Тож кажу: «Людмило Іванівно, нам треба щось наше національне, скажімо, таке, як дідух величезний, як у Львові. Але ж він уже є, то нема сенсу повторювати таку ідею». Тож подумав: чому б не зробити марену? Це дерево, один із сакральних українських символів, якому вже більше ніж півтори тисячоліття. На Івана Купала постійно палять купало і топлять марену. Це деревце, яке символізує дівочу красу, тендітність підкреслює, дає плодючість. Тож є ідея зробити таке дерево і пов’язати на нього не стрічки, а вінки. Але вони мають бути створені з незвичного матеріалу. Зокрема в інтернеті знайшов багато дерев, створених із пластикових пляшок. Із цих же пляшок можна зробити квіточки», розповідає директор Носівського будинку культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові є трояндовий рай, де все літо квітнутимуть різнокольорові троянди (Фото)

Це не буде робота одного дня, бо спершу треба створити дерево, потім вінки. До того ж, потрібно, щоб до цієї роботи долучилися абсолютно всі організації та провісили свій вінок на це вічне дерево вічної молодості.

«Я навіть в інтернеті подивився, де виготовляли подібні деревця пластикові. Вже є бачення, як воно буде по-нашому реалізоване. Це не буде, як там, у нас усе буде по-своєму», зауважує В’ячеслав Ворошилов.

Конкретних строків реалізації цих задумів не називають, бо нині триває етап обговорення.

«Спочатку треба затвердити ідеї, що є. Це рояль, дерево-марена. А може статися так, що у когось іще виникне ідея і вона виявиться кращою за оці дві.

А коли ідею затвердимо, візьмемося до її реалізації. Тоді ж прорахуємо технічне завдання і вартість проєкту. А потім вирішимо, хто це може виконати, і час, за який це має створитись.

До речі, багато наших ідей нашими руками і втілюється. Думаю, що наступної весни на подвір’ї міського будинку культури щось нове і креативне з’явиться», сказала Людмила Антонович.

Далі – про важливі дрібниці, що згадувалися на початку публікації. Вони насамперед стосуються території біля Будинку культури.

«Із 2017 року вигляд фасаду Будинку культури змінився. Писав багато листів, що нам треба дерева кронувати й таке інше – цьогоріч це зробили. А оскільки зазначено, що тут у нас дендрологічні насадження, хочеться, щоб воно цьому відповідало. Щоб такими насадженнями були не тільки липи, дуби й берези, а іще щось. Ось уже ялівець з’явився, ялиночка, оце з’являться у нас калини. Уже спілкувався з ботанічними садами, чи можуть щось надати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користується сучасними гаджетами та має 70 років стажу: жителька Чернігівщини відсвяткувала 100-річчя (Фото)

У нас біля Будинку культури – бетонна огорожа. То казав Людмилі Іванівні, аби бузок там висадити. Закриємо той паркан квітучими кущами. А бузок же різнокольоровий буває, тож, коли цвістиме, буде дуже гарно. То це сама по собі буде цікава локація, де люди фотографуватимуться і красиво буде», переконаний В’ячеслав Ворошилов.

Як і зазначалося, взялися за реалізацію задуманого самотужки.

«Торік ми самі з лопатами і сапками почали реалізацію ідеї. Повністю викопували старі рослини з клумби і їх міняли. І всі півники ми посадили під парканом, а цьогоріч вони всі зацвіли. Тож біля всього паркану квітували різнокольорові півники.

На мій погляд, парканів біля будинків культури не повинно бути. Ми не можемо ні від кого відгороджуватися. Але ознака території повинна бути присутня: подекуди – тин, подекуди – самшит або інші якісь рослини. Цей паркан має бути справжнім і живим, як і культура», наголошує В’ячеслав Ворошилов.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button