Суспільство

«Підмочена репутація і водний апокаліпсис»: жителі Сновська звинувачують місцеву владу у бездіяльності

У Сновську народний шквал невдоволення: люди знову обурюються бездіяльністю місцевої влади. Справжній «водний апокаліпсис» виник на деяких вулицях Сновська. Городи пішли під воду, у погрібах стоїть вода, діток в садочок дорослі виносять на руках. Критична ситуація і для домашніх тварин. Ця «водна» проблема виникла не раптово, люди давно і неодноразово зверталися за допомогою до Сновської міської ради. Утім, на людські звернення ніхто не реагував.

У мережі Фейсбук з’явились публікації місцевих жителів Сновська про факти затоплень вулиць міста. В одному із дописів йдеться про катаклізм на вулиці Зеленій. Авторка публікації Галина Татьяненко публічно звернулася до місцевої влади, яка вкотре не реагує на проблеми містян.

«Не шановний мер та його заступники! Хочу всім вам нагадати, що вас обирала громада для вирішення всіх питань, які виникають на території громади! Нашу вулицю Зелену затопило майже повністю, приїдьте подивіться та зафіксуйте! Вже ми письмово зверталися», — йдеться в дописі Галини Татьяненко.

Люди запевняють, про цю ситуацію із забитими трубами неодноразово повідомляли сновського міського голову Олександра Медведьова. Результат ігнорування – людська біда.

Подібна ситуація із затопленням склалась на кількох вулицях міста Сновськ. З коментарів до допису Галини Татьяненко стає відомо, що окрім вул. Зелена, підтоплені й інші вулиці: Богдана Хмельницького, Колійна, Віктора Максименка, Вишнева. Тобто щонайменше йдеться про 5 вулиць міста.

Нам вдалось поспілкуватись із постраждалими від затоплення місцевими жителями.

«Я живу в цьому будинку вже 40 років. Ми самі його будували. В нас тут місцевість болотиста. Раніше такого апокаліпсису в нас не було, як зараз. Раніше було пройде дощ, але так не заливало, сонечко підсушить і все. У 90 роках була подібна ситуація. Тоді ми писали у всі підстанції, щоб нам осушили нашу територію, збирали підписи. Ми надсилали звернення в Кабінет Міністрів з фотографіями. Тоді нам виділили кошти на осушення кількох вулиць. Було прокладено велику дренажну трубу по кількох вулицях, її помістили на велику глибину. Це зробили, аби відвести підземні води. Цю трубу було виведено під трасою у річку Снов. Розроблявся тоді цілий проєкт. Проте було це вже більше 20 років тому. Також тоді зробили колодязі бетонні, їх, мабуть, треба було ж прочищати весь цей час. Але ніхто ніколи з ними нічого не робив», — розповіла «ЧЕЛАЙН» Катерина Ніколаєнко, яка проживає по вул. Зелена.

На жаль, не обійшлося і без сумних наслідків.

«Зараз ми такі всі зажурені. У мене 40 кущів троянд, вони всі у воді, тюльпани, крокуси… все потонуло. Ми з дідом минулого тижня посадили і цибульку, але все потонуло. Автомобіль теж людям нікуди ставити. Міська влада ніяк не реагує», — зазначилаКатеринаНіколаєнко.

Наразі скаргу містян вже зареєстрували на гарячій лінії ДСНС. Хоча і там чітко вказують, хто відповідальний за біду.

«Писали на міську раду. Поїздили вони по вулиці і нічого не зробили. Було раніше все нормально. На сусідній вулиці перекопували щось, і, скоріш за все, ту трубу перервало. Це не тільки на нашій вулиці таке. На «101» телефонувала – сказали, що не туди дзвоню. Подзвонила на гарячу лінію сьогодні. Мою скаргу зареєстрували, сказали, що будуть передавати на нашу міську раду. Зараз у мене повністю затоплений город. Погріб у хаті, вже давно звідти все подіставала, бо вода стоїть. Кури плавають, собаки плавають. Дощечки понакладала, чоботи взуваю гумові по коліно, так до половини чобота вода. З міської влади приїжджали, дивились колодязі, сказали, що, мабуть, треба зливати. Але ж ніхто нічого не робить. Що нам далі робити. Не знаю», — розповіла «ЧЕЛАЙН» Галина Татьяненко, яка проживає по вул. Зелена м. Сновськ.

Що ж робити жителям цих підтоплених вулиць – відповідь ми намагались знайти в Сновській міській раді. Міський голова Олександр Медведьов підтвердив той факт, що про ситуацію з підтопленням вулиць в міськраді знають. Але…, зробити нічого не можуть.

«Знаю, звичайно, про цю проблему. Я бачив фотографії. Люди звертаються. Ми з начальником ЖЕКу і з комунальними представниками говорили стосовно її вирішення. Це дуже-дуже велика проблема. Трактор виїжджав на вул. Корольова. Ну, що він порив-порив, нічого толкового не зробив. Пройшов деякий час і воно назад повернулось. Люди обурені. Причина цього затоплення в тому, що піднявся рівень підземних вод. В заболочених вулицях забиті труби. Зараз ми нічого робити не можемо. Треба чекати, коли зійдуть грунтові води. А зараз нічого зробити не можна. Ми з спеціалістами говорили – радять зачекати. Тяжко-дуже тяжко. Ми нічого не можемо зробити, поки воно природнім шляхом не зійде. Щоб копати і класти труби має бути сухо», — прокоментував «ЧЕЛАЙН» Сновський міський голова Олександр Медведьов.

Отже, місцева влада поки не може знайти вирішення цієї проблеми, а вода вже підкрадається в самісінькі житлові будинки місцевих жителів. Ще один надважливий аспект цієї проблеми – багато жителів цих вулиць – пенсіонери і тому складно спрогнозувати, яка біда може трапитися у Сновську внаслідок цього «водного апокаліпсису».

Хто за це буде нести відповідальність?

Тим часом у людей уже терпець урвався остаточно, тому готують публічне звернення до вищих органів влади.

Далі буде…

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button