Суспільство

Підсумки проєкту громадської організації «ЛАМПА»  «СНОВЩИНА: ДОПОМОГА ПОРУЧ» в межах Програми CLEAR

*Імідж

Програма CLEAR – це програма реагування на гуманітарні потреби в Україні, яку впроваджує «ГлобалКом’юнітіз» (GlobalCommunities) за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID/ BHA).

Протягом 2023 року на території Сновської громади тривав масштабний проєкт, метою якого є подолання викликів сьогодення шляхом впровадження заходів на вирішення пріоритетних потреб Сновської громади. Наша діяльність включала в себе три великих напрямки: Захист; Вода, санітарія та гігієна та Прихисток.

Програма CLEAR працює у 23 територіальних громадах Чернігівської та Чернівецької областей і разом із місцевими організаціями громадянського суспільства реалізує гуманітарні проєкти у відповідь на нагальні потреби за трьома основними напрямками: надання захисту, забезпечення прихистку та забезпечення доступу до санітарії та гігієни.

Робота над втіленням проєкту розпочалася ще наприкінці 2022 року. Спільно з Сновською міською радою було проведено оцінку потреб громади та розроблено План реагування Сновської громади на виклики пов’язані з війною.

Протягом березня-листопада поточного року нам вдалося провести 67 заходів для дітей, молоді та осіб похилого віку у різних сферах: мінна безпека, тренінги з психосоціальної направленості, арт-терапевтичні заходи, інтелектуально-розважальні заходи, оздоровчі заняття з фізичних вправ та рухової активності, творчі майстерні та серію заходів з профілактики та протидії гендерно зумовленому насильству. Охоплено 935 жителів громади, з яких ВПО –  54. Загалом участь у заходах взяли 775 осіб з числа дітей та молоді, 60 жінок та 100 людей похилого віку.

Важливим етапом було проведення 3-денного Літнього табору Молодіжного волонтерства «Зміни себе, змінюй світ», який був присвячений популяризації волонтерського руху серед молоді та залучення молоді до нього безпосередньо. У заході взяло участь 20 активних представників Сновської громади.

За рік злагодженої роботи команда ГО «ЛАМПА» провела два раунди опитування 409 вразливих домогосподарств нашої громади з числа внутрішньо переміщених осіб, родин, що постраждали від активних бойових дій та осіб віком 90+.

 У результаті було проведено реєстрацію 2-х родин ВПО на отримання грошової допомоги на оренду житла та реєстрацію 175 осіб на отримання одноразової грошової допомоги на підготовку до зими у розмірі 16000 грн, серед яких 88 родин – жителі м. Сновськ та 87 осіб з сіл Сновської громади.

Окрім цього, 603 родини отримали набори гігієни та побутової хімії та 69 – набори господарчих товарів. Також 432 жінок та дівчат у віці до 35 років було забезпечено наборами гідності (засоби гігієни). Діти всіх 12 навчальних закладів громади з числа вразливих категорій отримали 682 рекреаційні розвиткові набори.

І на завершення, у грудні 2023 року було розповсюджено гігієнічні набори для 113 осіб дорослого потребуючого населення у вигляді двохмісячної потреби в памперсах та пелюшках.

У межахпроєкту у громаді було облаштовано два простори, які зараз активно працюють: 

  • Консультаційний пункт з питань попередження ґендерно зумовленого насильства та реагування на його випадки (Територіальний центр соціального обслуговування).
  • Простір, дружній до дітей та молоді для проведення психосоціальних активностей та рекреаційної діяльності “КОЛО ПІДТРИМКИ” (Сновський будинок культури).

Велику підтримку також було навчальних закладам громади:

  • Частково забезпечені інвентарем та обладнанням укриття 6-тинавчальних закладів: Сновські ліцеї №1 та №3, Сновська початкова школа, Новоборовицький та Кучинівський ліцеї, Тур’янська гімназія.
  • Шість навчальних закладів Сновщини отримали рекреаційні набори спортивного інвентарю, а саме: Сновські ліцеї №1, №2 та №3, Кучинівський, Рогізківський та Петрівський ліцеї.

«Для нашої організації це був перший проєкт такого масштабу. Протягом року ми не лише намагалися активно виявляти потреби вразливих категорій населення і надавати необхідну допомогу, але і активно навчалися. Змогли покращити свої знання у сфері гуманітарної роботи та волонтерського менеджменту, захисту дітей та психосоціального супроводу тощо. Впевнені, що такий досвід дозволить нам й надалі активно та професійно працювати на благо громад Чернігівщини», — каже голова ГО «ЛАМПА» Антон Аліфіренко.

Команда проєкту щиро вдячна донорам, які підтримали дану ініціативу, Сновській міській раді та її структурним підрозділам, волонтерам, старостам, адміністрації навчальних закладів та всім, хто підтримував та допомагав реалізувати наші ідеї. Ми не зупиняємося на досягнутому та вже напрацьовуємо ідеї для нових проєктів!

Програма дій та реагування територіальних громад на надзвичайні ситуації (CLEAR) впроваджується міжнародною організацією ГлобалКом’юнітіз (GlobalCommunities) та фінансується Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID’sBureauforHumanitarianAssistance)

Ще статті по темі

Back to top button