Суспільство

Підвищення лімітів для ФОПів: що це означає для підприємців

Верховна Рада проголосувала за підняття лімітів річного доходу для фізичних осіб-підприємців.

Відбулися такі зміни:

— для 1-ї групи ліміт річного доходу підняли з 0,3 млн до 1 мільйона гривень;

— для 2-ї групи – з 1,5 мільйона до 5 мільйонів;

— для 3-ї групи – з 5 мільйонів до 7 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міська рада звернеться до підприємців по допомогу у проведенні новорічних свят

Нововведення були передбачені в законопроєкті 1210, за який Верховна Рада проголосувала в другому читанні 16 січня. Проте закон ще має підписати президент.

Про те, що очікує на підприємців у разі підписання, журналісти ЧЕline розпитали депутата міської ради, фінансиста Віктора Бистрова.

«Якщо підпише, то ФОПам 1-ї, 2-ї групи, які перебувають на єдиному податку, – а це самозайняті, які взагалі не мають найманих працівників, дрібні підприємці або здебільшого ті, хто торгує на ринках, – ліміти будуть підвищені втричі.

Наприклад, якщо людина займається підприємницькою діяльністю, в 300 тисяч гривень ліміту входить не тільки собівартість товарів чи послуг, а й комунальні послуги та інше, тобто це не дохід підприємця, а оборот. Тому дехто перевищував ці суми, і вже треба було переходити у великі чи середні підприємці на більшу групу, там уже 5% з обороту», – пояснює Віктор Бистров.

Для більшості підприємців, які перебувають на єдиному податку, таке нововведення дасть можливість і далі перебувати на 1,2 ставки, водночас обсяг виручки в них значно зросте, тобто вони зароблятимуть більше.

Разом із тим, зазначає фінансист, люди, які перебували на 3-й групі, можливо, захочуть перейти на 1-шу чи 2-гу, що у свою чергу може призвести до скорочення надходжень до держбюджету. Тобто на держбюджеті такі зміни можуть позначитися не дуже добре. «Але на бюджеті цьогорічному, можливо, в майбутньому вони дадуть для бюджету позитив», – резюмував депутат міської ради, фінансист Віктор Бистров.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button