Суспільство

Пірнання в ополонку: християнська традиція чи радянська спадщина

Після Водохреща в Мережі тривають суперечки з приводу того, за якими традиціями українці відзначали це свято. Дехто вважає пірнання в ополонку насправді християнським дійством, інші ж запевняють, що ці звичаї прийшли у спадок від радянських часів.

Дізнатися про справжні християнські традиції ЧЕline вирішив у настоятеля Чернігівського кафедрального собору святої Катерини отця Романа Кіника.

«Не можна сказати, що така традиція з’явилась за часів радянської влади, я того не можу ні підтвердити, ні спростувати. Але можу сказати точно, що певні обряди були, бо навіть коли Христос сходив у води Йорданські, Іоанн Хреститель омивав людей від гріха, тому така традиція очищення була», – розповідає священик.

gr_12.11.15_golgofa_02[1]Проте отець Роман наголошує на тому, що омивання не повинно бути для християнина на першому місці. Він не радить замінювати духовні речі матеріальними, адже без віри в серці одними тільки пірнаннями душу не очистиш.

«Також важливо пам’ятати, що насамперед це має бути наша віра і молитва й не варто замінювати такими матеріальними речами Святого Духа», – додав настоятель храму.

До того ж не варто забувати і про власну безпеку, адже традиція йде з прадавніх біблейських часів, а саме дійство очищення відбувалося зовсім в іншому кліматі, ніж на Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці розповіли, чи пірнатимуть в ополонку на Водохреще

«Християнства в цьому мало або взагалі інколи відсутнє. Але якщо вже справді віруюча людина хоче це робити, то насамперед треба підготуватися, щоб не нашкодити собі, своєму здоров’ю, адже це також гріх. Не треба забувати, що в Єрусалимі того дня 40 градусів тепла, а в нас -15. Тому не треба спокушати Бога і необхідно готуватись до цього», – застерігає отець Роман.

Отець Роман також зазначив, що в багатьох народів є схожі традиції, які зближують людину з Богом. До того ж, багато чого могло прийти в нашу культуру з язичництва, тому священнослужитель радить пам’ятати передусім про духовне очищення, а не замінювати його пірнанням в ополонку.

Священик наголошує: перш ніж пірнати в ополонку, людина має подумати, яку саме вона переслідує мету. Чи очиститься вона духовно, можливо, це просто спосіб довести свою перевагу над іншими або повторити за кимось. А найкращими способами очистити душу отець Роман називає сповідь і причастя.

Ще статті по темі

Back to top button