Суспільство

Чернігівці розповіли, чи пірнатимуть в ополонку на Водохреще

Хрещення Господнє святкують традиційно 19 січня. Цього дня освячують водойми, а люди купаються в крижаних ополонках у пам’ять про те, що Ісус хрестився у ріці Йордан. До того ж, здавна вважається, що купання на Водохреще сприяє зціленню від різних недуг. Тож із року в рік збільшується когорта охочих зануритися в крижану водичку.

Цікаво, чи зважуються на це чернігівці? Думки збирав журналіст ЧЕline.

Анна ЯкубецьАнна Якубець

Ні я, ні хтось інший із нашої родини в ополонку ніколи не пірнав, але, можливо, я навіть погодилась би спробувати. Хоча уявити це важко, оскільки в хрещенські морози навіть рукавички знімати не хочеться, не кажучи вже про шубу.

На Водохреще ми освячуємо воду й відпочиваємо, оскільки свято, або йдемо на роботу – вибір невеликий.

 

Юрій ЛитвиненкоЮрій Литвиненко

Цього року не збираюся, оскільки дуже перехворів на грип. До зимових купань треба ставитись обережно, бо в кожного свій організм, а так у лазні пірнав роки три поспіль у вуличний басейн.

 

Олександр БондарОлександр Бондар

Декілька разів у дитинстві провалювався під лід, це відбило бажання занурюватися в крижану воду назавжди.

Вважаю, що це особиста справа кожного, нічого поганого в цьому не вбачаю, це міні-стрес для організму, а, як відомо, дозовані подібні міні-стреси досить корисні.

Сергій ГривкоСергій Гривко

Безумовно, планую купатись на Водохреще, але плани іноді змінюються. Це дуже правильна традиція, яка дає відчуття очищення тіла і душі! Це наше православне свято.

 

Тетяна ТерещенкоТетяна Терещенко

Є такий досвід. Емоції – супер! Тіло ніби голочками все поколює, але це приємні відчуття. Після першого разу здалося, ніби в мені ввімкнулась додаткова батарея, яка мене гріє. Пірнаю з головою! Цього року планую теж.

Надія Дерев’янкоНадія Дерев’янко

На Водохреще не купатимусь і ніколи не купалась. А взагалі взимку раніше купалась часто – лікувалась. Дуже ефективно. Від купання без загартування взимку тільки користь. Лишень слід витримувати певний час і правильно роздягатись та одягатись після ополонки. До хвилини – лікування, після хвилини – калічення. Цього часу для того, щоб зайти у воду, зануритись тричі з головою і вийти – достатньо. Купання тільки голяка, щоб вплив води холодної був однаковим на всі частини тіла. І жодного витирання. Тіло сохне саме. Я вперше купалась на Дніпрі взимку в 14-градусний мороз. Відчуття – неймовірні. Волосся на голові замерзло і стирчить, а тіло пашить вогнем. Хочеться співати. Я коли на Стрижні так купалась вечорами, потім обов’язково співала на повний голос. Красота!

Ще статті по темі

Back to top button