Суспільство

Поблизу братської могили жертв фашистського злочину в селищі Березна висадили 12 дубочків (Фото)

ЧЕЛАЙН уже розповідав, що 14 квітня знана на Чернігівщині майстриня та краєзнавиця Марія Шевченко разом зі своїм чоловіком вирушили на пошуки братської могили мирних жителів – жертв Другої світової війни, які загинули 19.09.1943 року, в день вигнання нацистських окупантів із м. Березне. До 1960 року цей населений пункт був містом і мав назву Березне, а після ліквідації Березненського району вже став селищем Березна.

Хоч і довелося докласти зусиль, але могилу таки розшукали. Щоправда, спочатку вдалося встановити імена шістьох загиблих, похованих у могилі, а не всіх 12, які загинули в результаті ворожого авіанальоту. До того ж, серед мирних жертв нацистів – щонайменше четверо дітей.

Але історичну справедливість треба встановлювати, і Марія Шевченко разом із групою підтримки поставили собі за мету обов’язково дізнатися імена решти людей, похованих у тій могилі. Також було вирішено встановити пам’ятник на могилі, а в подальшому вшанувати пам’ять загиблих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима не настане несподівано: громади Чернігівщини продовжують підготовку до холодів

На сьогодні справа ще не доведена до логічного завершення, але найважливіше, що братська могила відновлена. Щоправда, її треба ще обкласти плиткою. Але головне – встановили й освятили на могилі козацький хрест.

Директорка, працівники та вихованці Березнянського навчально-реабілітаційного центру взяли шефство над похованням і доглядатимуть за ним. Також біля могили вже посадили калину, а 1 жовтня, в День козацтва, – 12 дубків (за кількістю тих, хто загинув).

Марія Шевченко висловлює слова вдячності всім, хто прямо чи опосередковано був причетним до того відновлення поховання: голові Березнянської селищної ради Володимиру Павленку, керівникам структурних підрозділів Інні Глухенькій, Наталії Трепач, Надії Янчук, заступнику голови Чернігівської районної ради Василю Леоненку, жителям Березни Світлані Вертилецькій, Розалії Корбач, Віталію Заіку, Михайлу Баклажку, В.Басанко, Г.Мозговій, Л.Мозговому, Т.Шумній і всім іншим небайдужим людям.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Марія Шевченко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button