Суспільство

Побутові кріплення: болти, гайки, шурупи

Експлуатацію кріпильних виробів прийнято умовно розділяти на побутову та промислову. Завдяки простоті конструкції і зручності використання, більшість метизів цілком підходить для застосування в домашньому господарстві. Полагодити меблі, закріпити полку на стіні, зібрати табуретку — все це можна зробити за допомогою металевого кріплення та ручного інструменту: молотка, викрутки або ключа.

Популярні в домашньому господарстві кріпильні елементи

При виконанні ремонтно-монтажних робіт по дому на перший план виходить простота і висока швидкість встановлення метизів. Також бажано обійтися без специфічного інструменту. Ці критерії визначають якість обраних металевих виробів. До числа найпопулярніших побутових кріплень відносяться:

  • саморізи;
  • шурупи;
  • болти;
  • гайки;
  • анкери;
  • цвяхи.

Їх використання не вимагає особливої ​​кваліфікації і навичок, а для фіксації деяких з метизів досить просвердлити отвір. Різьба утримає кріпильний елемент в «гнізді» і не дасть з’єднанню розпастися під навантаженням.

Особливості використання саморізів, шурупів і болтів

Незважаючи на те, що багато металовиробів досить схожі, навіть невелика відмінність в конструкції вносить певні корективи в спосіб їх експлуатації. І якщо болт з гайкою легко відрізнити від цвяха, то шурупи і саморізи недосвідчені домашні майстри часто плутають. Спробуємо розібратися в цьому питанні більш детально.

Саморіз заслужено вважається найпопулярнішим кріпленням, використовуваним в домашньому господарстві. Це пояснюється тим, що для його встановлення вам буде потрібна тільки викрутка і невелике фізичне зусилля. Гострий кінчик і розташоване по спіралі різьблення допомагають саморізам легко входити в поверхню дерева і навіть металу. Саме цей вид кріплення найчастіше обирають для домашніх ремонтних робіт. А ще його використовують при монтажі покрівлі. Різьбове з’єднання відрізняється більшою надійністю і довговічністю в порівнянні з цвяховим.

Шурупи зовні схожі з саморізами, але вони не можуть бути самостійно вкручені в тверду поверхню. Вам доведеться заздалегідь підготувати отвір з різьбленням — для цього знадобиться дриль зі свердлом потрібного діаметра. Шурупи діляться на різні категорії в залежності від виду матеріалу, а також бувають універсальними.

Не можна не згадати болти. Це міцні металеві стрижні з різьбленням на одному кінці і головкою на іншому. Болтове з’єднання передбачає наявність гайки як фіксуючого елементу. За допомогою даних кріплень утворюють максимально міцні з’єднання, які служать набагато довше, ніж здатні забезпечити шурупи або саморізи. Болти витримують величезні навантаження і ідеальні при виконанні ремонтних боліт, якщо є можливість їх використання.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button