Суспільство

«Подаруй професію особливій дитині»: У Чернігові стартував незвичний проєкт

«Подаруй професію особливій дитині». Таку назву має новий спільний проєкт навчально-реабілітаційного центру №2 та ТОВ «Чернігівська Деснянська правда», в рамках якого особливі діти пробують себе в різних професіях із можливим подальшим працевлаштуванням. І першою організувала фаховий майстер-клас для дітей з особливими потребами кав’ярня «Lucky Coffee», щоб знайти серед них майбутніх кавомейкерів та офіціантів.

Вихованці та вихованки навчально-реабілітаційного центру №2 спробували роботу бариста і самостійно приготували каву. Вони із задоволенням стояли за кавомашиною і на мить відчули себе справжніми фахівцями з приготування кави.

— Я хочу зробити кав’ярню, де працюватимуть такі діти. І вже бачу три кандидата на бариста. В подальшому будемо дивитися на їхнє працевлаштування, — каже власник кав’ярні Олег Олійник.

Один із можливих варіантів працевлаштування людей із особливими потребами — робота у сфері обслуговування. До того ж, це гарна можливість для соціалізації та саморозвитку. Аби стати справжнім фахівцем із приготування кави, треба освоїти чимало навиків. Від принципу роботи кавомашини, вибору сорту до приготування різних видів кави і лате-арту.

У вихованців і вихованок центру залишилися гарні враження від майстер-класу. Кажуть: вміти варити каву хоч і складно, але захопливо.

«У мене залишилися гарні емоції. Я задоволений і дуже собою пишаюся», — поділився враженнями Олександр.

«Коли я роблю каву, мені стає тепло й затишно», — каже Альона.

За словами директорки навчально-реабілітаційного центру №2 Регіни Гусак, у своїх учнів педагоги центру виховують прагнення бути корисними іншим людям.

— Це чудово, що наші вихованці мають нагоду і бажання попрацювати. Хто вже як може. Але ж бачили, як діти намагаються спілкуватися з уявним клієнтом. Як вони з душею роблять каву, як пропонують її. Особисто я купувала б каву або ж якусь випічку лише в тих закладах, де працюють люди з особливими потребами. Купуючи філіжанку кави в такій кав’ярні, ми теж вносимо свою лепту в майбутнє цих людей, — говорить Регіна Гусак.

Дехто з випускників та випускниць центру вже працюють у комунальних закладах. Тепер їх готовий взяти до себе на роботу і місцевий бізнес. Директорка закладу в подальшому хоче налагодити співпрацю ще з кількома підприємствами. А ще облаштувати невелику пекарню, де б вихованці закладу змогли б проявити свої здібності.

Долучитися до проєкту можуть усі бажаючі підприємства. Аби ознайомити особливих дітей з особливостями своєї роботи і в подальшому надати їм можливість працевлаштування.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Валентина НАУМЕНКО за сюжетом телеканалу «Дитинець», газета «Деснянська правда»

Ще статті по темі

Back to top button