Суспільство

Податкове свавілля і фінансовий цинізм: підприємці Чернігівщини просять вище керівництво держави замінити керівника обласної податкової

Нове керівництво Чернігівської податкової служби, на чолі з нещодавно призначеним в.о. начальника Юрієм Твердохлібом, блокує повноцінну роботу бізнесу Чернігівщини – про це місцеві підприємці неодноразово заявляли у публічному просторі: ініціювали зустрічі з керівниками області, писали колективні звернення, зверталися напряму до керівництва податкової. Утім, все марно: новопризначений начальник, що до Чернігова переїхав з Одеси, здається, з кожним днем, все сильніше затягує зашморг навколо місцевого бізнесу, перекриваючи потужним платникам податків доступ до «кисню».

До редакції «ЧЕЛАЙН» звернулися представники сіверського бізнесу, аби розказати про свавілля і тиск з боку вищезгаданого податківця.

Володимир Демиденко – в.о. голови Громадської ради при ДПС у Чернігівській області:

3 весни 2015 року взаємовідносини між Громадською радою і Головним управлінням фіскально-податкової служби у Чернігівській області складались в цілому в позивній динаміці. Ми досягли найвищого в Україні рівня доброзичливості відносин між податківцями і платниками податків. Цей факт підтверджується двічі укладенням відповідних Меморандумів про співпрацю – спочатку в 2017 р., а потім в 2020 р. ці Меморандуми об’єднали податківців і платників податків заради однієї мети — здійснення спільних і взаємоузгоджених лій, що сприятимуть сталому і прискореному розвитку Чернігівської області в напрямку досягнення найвищих в Україні показників якості життя всіх мешканців Чернігівщини.

Сергій Берестовий – керівник обласної організації роботодавців «Асоціація роботодавців Чернігівщини», директор ПрАТ «Насіння Чернігівщини»:

За останні кілька років (починаючи з 2014, коли корумпований уряд януковича пішов) у нас з податковою службою не було, відносно, ніяких проблем. З приходом нового тимчасово виконуючого обов’язки начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Юрія Твердохліба, вони почалися.

Спершу були «обдзвони» працівниками податкової нашого підприємства, а також наших колег. Суть дзвінків наступна: експортерів просили відмовитись від повернення ПДВ.

Ігор Москаленко – голова профспілок Чернігівської області; голова Громадської ради при ОДА:

Це питання блокування податкових накладних: коли експортери заявляють про відшкодування суми на повернення ПДВ, а податкова служба, на жаль, оперативно їх не розглядає, і шукає багато надуманих причин аби не відшкодовувати ПДВ платникам податків. Таким чином вимиваючи обігові кошти з бізнесових структур.

Сергій Берестовий – керівник обласної організації роботодавців «Асоціація роботодавців Чернігівщини», директор ПрАТ «Насіння Чернігівщини»:

Ми відмовились від цієї «пропозиції» і не розуміючи її доцільності, попросили голову військової адміністрації, під егідою Костянтина Іванова, президента торгово-промислової палати, ініціювати зустріч, під час якої представники бізнесу Чернігівщини змогли б поспілкуватись з новопризначеним в.о. начальника ГУ ДПС у Чернігівській області та обговорити проблеми, які наразі існують у взаємодії. Зустріч відбулась, податківець запевнив підприємців, що почув озвучені вимоги і т.д. Утім, саме після цієї зустрічі розпочався посилений тиск на підприємства Чернігівщини, особливо на ті, які були на ній присутні. Під «тиском» я маю на увазі посилені перевірки, які замість виправданих «камерних», переросли в «документальні», що блокують роботу підприємств.

Ігор Москаленко – голова профспілок Чернігівської області; голова громадської ради при ОДА:

Камеральна перевірка – це та, яка проводиться в кабінетах податкової служби, без виїзду на підприємство. Тобто працівник податкової, вивчаючи звітні документи, може переглянути необхідну інформацію, порівняти її, знайти недоліки. При цьому важливо розуміти, що взаємодія з підприємцями у цьому виді перевірки є: необхідні питання представник податкової може поставити представнику бізнесу через особистий кабінет. Якщо ж підприємець не надає необхідних відомостей, податкова починає документальну перевірку.

Документальна перевірка – це коли працівники податкової служби, разом з аудиторами, приходять на місце роботи підприємства, аби отримати всі необхідні документи та належним чином проаналізувати роботу. Таким шляхом податківці паралізують роботу, адже ці перевірки можуть тривати тижнями.

З початком роботи тимчасово виконуючого обов’язки начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Юрія Твердохліба, кількість документальних перевірок значно зросла.

Володимир Демиденко — в.о. голови громадської ради при ДПС:

Складається враження, що шляхом безпідставного блокування повернення ПДВ багатьом сумлінним платникам податків Чернігівщини накопичується величезний фінансовий ресурс ПДВ ; метою його виплати кільком недавно релокованим з Одещини експортерам зерносировини, наприклад, таким, як ТОВ ТК «Восток». А взагалі, я вважаю, що намагання і здійснення необґрунтованого тиску на білий бізнес с чіткою ознакою і індикатором наявності корупційної зацікавленості в розширенні зони «сірого» і «чорного» бізнесу, кришування і сприяння якому генерує можливість отримання неправомірної вигоди не доброчесним податківцям.

Сергій Берестовий – керівник обласної організації роботодавців «Асоціація роботодавців Чернігівщини», директор ПрАТ «Насіння Чернігівщини»:

Ми знову звернулись до військової адміністрації з проханням запросити виконуючого обов’язки начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Юрія Твердохліба та представників ДПС України на зустріч з нами. Голова погодився, зробив запрошення, і вже на цю зустріч прийшло 26 підприємств з Чернігівщини. Утім, Юрій Твердохліб захворів та не прийшов, представник ДПС України також не приїхав. Були лише представники податкової, але вони не були уповноважені відповідати на наші запитання.

Результатом перевірки на нашому підприємстві став написаний працівниками податкової акт, в якому була зазначена повна нісенітниця. Наші аудитори та юристи запевнили, що в суді, ми виграємо цю справу у першому ж слуханні. Утім, постає питання: навіщо все це робиться?

Відповісти на це запитання навряд чи зможе хтось, окрім самого новопризначеного начальника Юрія Твердохліба. Утім, поки посадовець відмовчується та ігнорує робочі зустрічі ініційовані підприємцями та керівництвом області, представники бізнесу активно вивчають ситуацію, яка з початком діяльності Твердохліба почала активно розвиватись в області та не може залишатись непоміченою.

Сергій Берестовий – керівник обласної організації роботодавців «Асоціація роботодавців Чернігівщини», директор ПрАТ «Насіння Чернігівщини»:

Ми дізнались цікаву інформацію: в той період, коли Юрій Твердохліб, був призначений на посаду в Чернігові, одеські підприємства почали сюди переводитись на реєстрацію. Ми робимо висновок, що можливо цим експортерам він може надати якісь преференції, на відміну від чернігівських підприємств.

Впливає керівна політика Юрія Твердохліба і на внутрішню ситуацію в самій податковій службі – за інформацією від працівників, наразі відбуваються потужні кадрові зміни.

Ігор Москаленко – голова профспілок Чернігівської області; голова громадської ради при ОДА:

Я ставлю цілком логічне запитання керівнику: як він організував роботу таким чином, що скоро він залишиться без працівників. У нього нема кадрового резерву. Я нагадую, що новий керівник приїхав з Одеси, він не знає регіону, не знає специфіки людей, потрібно, в першу чергу організувати роботу.

Коли Юрій Твердохліб, прийшов на зустріч до громадської ради, яка створена при ДПС, я, в першу чергу, поставив питання, які стосуються захисту трудових і соціально-економічних прав працівників податкової служби. Я тривалий час працював в цій службі, майже 11 років, на керівних посадах і багато з керівників структурних підрозділів головного управління державної податкової служби в області працювали разом зі мною. Тому коли я зустрічаю їх, вони проговорюють проблеми, які наразі наявні: з приходом нового керівника робочий день триває фактично до ночі. В першу чергу керівник має організувати роботу так аби підлеглі встигали виконувати робочі завдання під час робочого дня. А так, фактично, люди без вихідних, понаднормово на роботі. Їм ставляться незрозумілі завдання, які підлеглі не в змозі виконати під час робочого дня. Таким чином порушуються трудові права і люди не витримують такого навантаження, пишуть заяви на звільнення. За моєю інформацією, наразі написали заяви 11 працівників, в тому числі і керівників, декілька з них вже звільнилося.

Нагадаємо, зміни в керівній вертикалі ГУ Державної податкової служби у Чернігівській області відбулись наприкінці серпня 2023 року. Фактично, Юрій Твердохліб перебуває на посаді керівника кілька місяців, утім за цей короткий термін йому вдалося своїми керівними рішеннями спричинити шквал невдоволення і «назбирати» чималу кількість заяв про визнання його роботи незадовільною.

Ігор Москаленко – голова профспілок Чернігівської області; голова громадської ради при ОДА:

Головні проблеми, які ми наразі маємо: перше — це кадрові, в самій структурі Головного управління ДПС у Чернігівській області; і друге — зухвале відношення до білого бізнесу. Бізнесу, який сплачує мільйонні податки, та витягує на собі економіку регіону. Новий керівник фактично організував свою роботу так, що наразі бізнес Чернігівщини блокується: перевірок стало більше, запитів стало більше, скарг на дії посадовців податкових служб стало більше, це не сприяє розвитку бізнесу в області, а навпаки обмежує його розвиток.

Сергій Берестовий – керівник обласної організації роботодавців «Асоціація роботодавців Чернігівщини», директор ПрАТ «Насіння Чернігівщини»:

Ми всі постраждали в період облоги, наші підприємства були чи частково чи повністю зруйновані. Нас дуже погано кредитують, адже майно наших підприємців знаходиться в зоні, в якій воно нічого не коштує. Також всі чудово знають, що відбувається на кордоні: наші машини з товаром місяцями стоять там. При цьому ми зриваємо всі контракти по термінам, по яким ми брали на себе зобов’язання, відповідно до нас не приходить оплата за цей товар. Звичайно це веде до заборгованостей як по заробітним платам так і по податкам.

Як подібні ситуації можуть відбуватися в період війни? Ми сплачуємо податки, заробітні плати, наші працівники йдуть служити, воюють. При цьому, кожен з нас, експортерів, перераховує мільйони гривень на підтримку армії, на підтримку наших хлопців.  

Під час підготовки матеріалу редакція «Челайн» намагалася зв’язатися з представниками ГУ ДПС у Чернігівській області: ми неодноразово телефонували за вказаним на офіційному сайті номером, утім відповідь змогли отримати лише ближче до вечора. Оператор попросив перенабрати номер через 10 хвилин, аргументуючи це відсутністю на робочому місці необхідного представника. Та набравши в зазначений час наш телефонний дзвінок був проігнорований, як і всі подальші.

Редакція «Челайн» готова оприлюднити коментар та позицію із даної ситуації в. о. начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Юрія Твердохліба..

Представниками підприємств Чернігівщини сформовано ряд звернень до керівних органів країни про визнання роботи тимчасово виконуючого обов’язки начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Юрія Твердохліба незадовільною.

Відповідні документи спрямовані на адресу Верховної Ради України, керівництва Державної податкової служби України, першої віце-премʼєр-міністерки економіки України Юлії Свириденко.

У разі, якщо проблему не буде вирішено – представники місцевого бізнесу звертатимуться до Президента України Володимира Зеленського.

Ще статті по темі

Back to top button