Суспільство

Подих осені: на Чернігівщині зацвітає верес

Назва першого місяця осені пов’язана з вересом – рослиною, вельми поширеною на Поліссі. Цей вічнозелений кущ квітує з серпня і до кінця жовтня. Але найпишніше рожево-бузкове суцвіття  вкриває соснові бори, торф’яники та піщані пагорби саме у вересні.

Між тим, Андрій Сагайдак, гід у дику природу і засновник Природничого центру «Міжрічинська пуща» повідомляє, що пора цвітіння вересу наближається.

«Зазвичай цвітіння вересу в нас починається з середини серпня і триває до початку вересня, але цього року все трошки раніше», – зазначає Андрій Сагайдак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кодола розповів про подальшу ситуацію з будинком, який атакував «шахед», і про його жителів

Водночас гід каже, що нині – саме час оновлювати сезонний маршрут на віддалені вересовища. І він уже пройшовся ним, щоб перевірити, чи все там добре.

«Верес уже всипаний численними білими бутонами. Подекуди вони рожевіють і розкриваються. Але це наразі лише поодинокі перші квіточки.

Вічнозелені кущики вересу в поєднанні з «білим мохом», столітніми крислатими соснами й обвітреними сірими корчами створюють цікавий «північний» краєвид. Він нагадує пейзажі Скандинавії.

Тож я зі своїми палицями для скандинавської ходьби, фінським кухликом-куксою і саамським ножем леуку почуваюся тут цілком органічно.

Великий ніж слугує для розчищення стежки. Ним зручно рубати тонкі гілки, що відросли за рік і заважають проходу. Водночас радує, що, попри вітровал і санітарні рубки, більшість знайомих старих дерев на місці.

На місці й численні велетенські мурашники. Деякі з них досягають тут особливо великих розмірів. Є навіть понад 2 м діаметром і близько 1 м заввишки. Очевидно, рудим лісовим мурахам подобаються світлі соснові ліси тайгового типу.

Подобаються вони і людям. Адже тут немає кущів підліску, високої трави і комарів. А є лише килими мохів та лишайників, невеликі ягідники чорниці, брусниці, костяниці та зарості вересу», – розповідає Андрій Сагайдак.

Від початку серпня в Природничому центрі «Міжрічинська пуща» змінять звичний «чорничний» маршрут на «вересовий».

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button