Суспільство

Подружжя пенсіонерів із Чернігова здолало 320 км Шляху святого Якова в Іспанії (Фото)

Подружжя пенсіонерів із Чернігова Ольга і Леонід Кулай за 17 днів здолали маршрут Санабрес популярного паломницького Шляху святого Якова (Camino de Santiago) в північно-західній частині Іспанії протяжністю майже 400 км, із яких 318 вони пройшли пішки. Про це на своїй сторінці у Facebook пише Наталія Потапчук.

«Ми дійшли! В Сантьяго отримали Компостелу (свідоцтво про завершення паломницького шляху) та Сертифікат про кілометри. Всього здолали 381 км, із яких пішки пройшли 318. Різницю ми проїхали», – розповіли мандрівники.

Після отримання документів вони відвідали собор св. Якова в місті Сантьяго-де-Компостела, де похований святий, поставили там свічки, відвідали месу для паломників. У суботу вже автобусом з’їздили на мис Фістерру, що на березі Атлантичного океану, куди, згідно з легендою, свого часу прибило човен із мощами св. Якова. Цей мис ще називають «нульовим кілометром» або «краєм землі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський мандрівник розповів про свої пригоди

Як розповіла пані Ольга, її чоловікові 66 років, а їй – майже 62. Подружжя здавна захоплюється гірським туризмом, але піти в такий великий і тривалий похід наважилося вперше.

Готувалися до нього цілий рік фізично, фінансово, інформативно й інтелектуально. Розглядали похід більше як туристичний, ніж релігійний. Хоча духовна складова все одно була його невід’ємною частиною. Вона полягала не тільки у відвідуванні стародавніх храмів-історичних пам’яток, а й у доброті людей, яких доводилося зустрічати, взаємовиручці паломників.

Стартували Кулаї 17 вересня з містечка Гранха де Мореруела, що неподалік міста Самора. Щодня долали від 16 до 27 км – залежно від відстані, що відділяла один паломницький притулок (альберге) від іншого, та запланованої на кожен день дистанції. Йшли у спеку й під дощем полями, горами, лісами, малолюдними селами. У визначених місцях ставили в отриманих на старті «паспортах пілігримів» печатки.

У дорозі зустрічали таких же мандрівників із різних країн – Австралії, Голландії, Іспанії, Німеччини, Туреччини, Франції тощо. Декому доводилося надавати допомогу, а потім отримувати від них приємні сюрпризи. Крім того, Кулаї презентували й свою державу – роздавали листівки з краєвидами Чернігова та підписом, що це – Україна. В місцях, де пілігрими залишають пам’ятні сувеніри, прив’язували синьо-жовті стрічки.

На шляху українські паломники оглядали пам’ятки XIII-XV століть і навіть більш раннього, ще римського періоду: храми, мости, інші споруди стародавньої архітектури. Мали, на щастя, безпечні, зустрічі з дикими звірами. А ще – мужньо долали біль у суглобах, який не забарився, але все ж дозволив дійти до кінцевого пункту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від витоку Дністра до Чорного моря на байдарці: чернігівський мандрівник поділився враженнями

Щоденний звіт про подолання маршруту Ольга Кулай робила на своїй сторінці у Facebook.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001430809105

За словами мандрівниці, щороку Шлях святого Якова проходять понад 300 тисяч осіб. Серед них українців – трохи більше 500, пенсіонерів серед них – одиниці. Найпопулярніші маршрути – легкий португальський (250 км) і важкий французький (900 км). Кулаї обрали менш популярний іспанський через те, що він дешевший.

Відомо, що Святий Яків (Сантьяго) – один із 12 апостолів Ісуса Христа. У 44 році нашої ери він прийняв мученицьку смерть в Єрусалимі від рук царя Агріппи. Під час перевезення учнями тіла Якова на Піренейський півострів, на морі стався сильний шторм. Човен перекинувся і затонув. Коли ж його, уже з мощами св. Якова, прибило до берега, він був вкритий мушлями-гребінцями, які згодом стали символом Шляху Сантьяго.

Згідно з легендою, через багато років після смерті Якова люди помітили загадкове світло, що виходило з-під землі в місці його поховання. Відтоді сюди потягнулися паломники, а пізніше був зведений собор.

Серед тих, хто пройшов Шляхом Сантьяго, в різні часи були імператор Карл Великий, король Англії Едуард I, король Єрусалима Жан де Брієнн, Святий Франциск Ассізький, живописець Ян ван Ейк, Папа Іван Павло II, письменник Пауло Коельо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button